Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

Дихателни инфекции при деца: Причини, диагноза, профилактика

Дихателни инфекции при деца: Причини, диагноза, профилактика

 

По време на тази пандемия, в която живеем, имаме уникалната възможност да препозиционираме за начина си на живот спрямо последните години, който навреди както на здравето ни, така и на природата около нас. Това се отнася за нашата диета, упражнения, поведение като цяло и ежедневно управление на стреса. Когато критични ценности като здравето са застрашени, е много важно да създаваме не паника, а отлични предпазни тактики, базирани на международни критерии във всички възрасти. Това е още по-важно, когато става въпрос за здравето на нашите деца, където ролята на родителите е от решаващо значение, тъй като имунната им система е все още незряла. Затова е полезно да знаете кои са най-честите инфекции дори през този период, когато не е зима.

 

Най-честите инфекции, които засягат горните дихателни пътища при децата, са обикновената настинка, ларингит, тонзилит и отит. Класическият начин за предаване на тези инфекции има два варианта - или чрез капчици от секретите, произвеждани от дихателната лигавица, или чрез директен контакт с всеки, който е болен. Ако този механизъм е труден за обяснение на възрастните и ги убеждава да прилагат основни мерки за предотвратяване на предаването на тези инфекции, тогава може да изглежда съвсем необясним за малките деца. И все пак, те често ни изненадват със своето сътрудничество, ако имаме сериозни аргументи и разбира се, ако виждат, че практически прилагаме това, което съветваме.

 

Отит

 

Обикновено започва след вирусен ринофарингит с гадене, болки в гърлото и след това през евстахиевата тръба възпалението може да се прехвърли в средното ухо.

 

Обикновена настинка

 

Характеризира се предимно с кашлица, кихане и хрема, може да има силно подуване на корема или повишена температура, смущения във обонянието и вкуса, изтощение и дискомфорт, но симптомите имат постепенно подобрение и така наречения цикъл обикновено трае 4-7 дни.

 

Тонзилит

 

Проявява се с болки в гърлото, висока температура, лош дъх, кашлица и често подуване на шийните лимфни възли. При тонзилита много е полезна помощта на т.нар. strep test, за да се диагностицира дали е вирусен или микробен.

 

Ларингит

 

Обикновено има треска, промяна в тона на гласа, болки в гърлото и понякога задух.

 

 

Около 80% от тези инфекции са вирусни и първоначалното им лечение от педиатър или отоларинголог препоръчва промивки за носа, антипиретици, муколитици в някои случаи, антихистамини или инхалаторни спрейове или кортизон.

 

Във всеки случай антибиотиците трябва да се дават само когато има ясна индикация, тъй като са известни отрицателните ефекти върху имунната система от ненужното им приложение.

 

Основните предразполагащи фактори, които улесняват предаването и развитието на тези инфекции, са струпването на хора на закрито, лошата хигиена на ръцете и устата, неправилното хранене и липсата на плодове и зеленчуци, лошата вентилация в дома, използване като основно отопление на климатик, както и наличието на високи нива на влажност. Други фактори включват алергичен ринит, наличието на хипертрофични аденоиди и някои хронични заболявания като муковисцидоза, диабет и затлъстяване.

 

В случаите на деца, които често боледуват, дори и с прости вирусни инфекции, е необходим пълен преглед от педиатър и отоларинголог, за да се идентифицират тези предразполагащи фактори и да се лекуват по подходящ начин.

 

Симптомите на вирусни инфекции в дихателните пътища са доста сходни и, разбира се, не е отговорност на родителите да ги оценяват и да взимат решения, особено по време на пандемичния период на коронавируса, в който живеем сега. Ролята на педиатъра е от решаващо значение и той е единственият подходящ медик, който може да насочи родителите по най-подходящия начин, за да се избегне паниката, че за всеки вирус, който прекарва детето им, може да е отговорен коронавируса.

 

Не забравяйте, че в този труден момент международната медицинска общност работи усилено и методично за намиране на начини за предотвратяване, диагностициране и лечение на този нов вирус. В тази борба можем да допринесем за приемането и прилагането на мерките, обявени от компетентните органи.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Доставка

Срока за доставка е от 1 до 4 работни дни. Доставките се заплащат съответно : 4,80лв. при поръчка до офис на спиди, 4,80лв. при поръчка до офис на еконт и 6лв. при поръчка до точен адрес. При поръчка над 80лв. получавате безплатна доставка!