Количка

0 артикула

Категории

Вижте всички статии

Гастроентерит при децата: какво е това и как да го лекуваме?

 

Думата "гастроентерит" е сложна. Тя включва думата за стомах (гастро), за черва (ентеро) и завършекът „-ит“, което обикновено означава възпаление. Така че, ако анализираме термина, стигаме някъде до определението. Тоест гастроентеритът е болестно състояние на храносмилателната система, което възниква, когато инфекциозен вирус засегне органите й. За да говорим за остър "гастроентерит", трябва да има 3 "водни" изхождания за 24 часа. Ако симптомите продължават повече от две седмици, говорим за "хроничен гастроентерит" и ако те се появят отново след седмица - за "рецидивиране".

 

Гастроентеритът може да се появи във всяка възраст. Обикновено се причинява от вирус и рядко от микробен агент. Има и други причини, като автоимунни заболявания или лекарства, които обаче са по-рядко срещани. Най-уязвимата група са малките деца, които посещават детски градини. На второ място, те са предразположени към по-малките си братя и сестри и към възрастните в околната среда, които по някаква причина са имунологично уязвими. Различни вируси могат да се проявят с храносмилателни симптоми, като повръщане, диария със или без слуз и кръвни изпражнения. Виновниците се наричат ​​ентеровируси, тъй като те засягат главно червата. Някои от тях причиняват леко заболяване, други по-тежко, което води до дехидратация и хоспитализация. Общите ентеровируси се появяват в края на есента и пролетта. От тях вече почти всички са запознати с вируса Rota, за който има незадължителна ваксинация на бебета. Други вируси, които са често срещани в детските градини, са адено- и херпесвируси, които могат да причинят тежки и продължителни симптоми. През последните години грипният вирус има симптоми на гастроентерит. Освен повръщане и диария, вирусният гастроентерит може да включва силна коремна болка, повишена температура, но също и симптоми от други системи като обриви, оток на ставите и симптоми на респираторна инфекция.

 

Предложения от Domved.bg:

 

Много пъти гастроентеритът се причинява от микроби и тогава е по-шумен. Често срещани микроби са салмонела, шигела, ентерокок и стафилокок. По-рядко, особено при пътуващите в тропически климат, стомашно-чревните заболявания се дължат на други по-редки микроби (Ламблия, Йерсиния и др.). Също така паразити като амеба, които живеят в нечисти води, могат да причинят симптоми.

 

Как да се справим с гастроентерита?

 

Когато наблюдаваме симптоми при бебе или по-голямо дете, като анорексия, повръщане диария и коремна болка, е необходимо да се свържем с нашия лекар. И това е така, защото има ситуации, които приличат на гастроентерит и са много опасни, като остър апендицит или метаболитни нарушения, но и защото някои възрасти са изключително податливи на дехидратация или микробиемия. Оралното лечение с орални електролити обикновено е достатъчно. Продължителността може да варира от няколко часа до няколко дни, докато червата възстановят нормалния си ритъм. В случаи без усложнения Световната здравна организация (СЗО) препоръчва редовно хранене и прилагане на електролитни разтвори, за да се избегне тежка хипогликемия и електролитни нарушения. Въз основа на насоките на СЗО при лечението на остър гастроентерит вече са налични пробиотици за бързо възстановяване на микробната чревна флора. В случай на микроби или паразити, антибиотиците могат да бъдат предписани от вашия лекар. 

 

В заключение, гастроентеритът при кърмачета и деца е често срещано заболяване, което обикновено се дължи на прости вируси и се оттегля гладко. В няколко случая той може да отшуми с по-тежка клинична картина и да се нуждае от по-специализирана медицинска помощ. Златното правило във всеки случай е правилното наблюдение и консултации с лекар, на когото имате доверие.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Доставка

Информираме ви, че поради ситуацията с COVID-19 и обявеното извънредно положение и невъзможността за зареждане на голяма част от стоките в сайта domved.bg, преустановяваме работа временно до изтичане на срока за извънредна ситуация в страната.  

 

Изпращане на пратки

Единствено продуктите от първа необходимост в сайта ни като дезинфектанти и маски ще бъдат изпращани при наличност на продукта! Моля считайте всичките поръчки, направени след 13.03.2020г. до днес с изключение на поръчките за дезинфектанти/маски за отказани! Извиняваме се за причиненото неудобство!