Количка

0 артикула

Категории

Вижте всички статии

Третично пушене: Как да защитим децата?

 

Всички знаем за пасивното пушене и колко вредно е, когато сме изложени на него, всички ние, независимо от възрастта. Децата обаче са особено уязвима група, в която рискът от развитие на респираторни проблеми се увеличава спрямо пасивните пушачи при възрастните, сочат научни изследвания.

 

Числата говорят

 

Изчислено е, че децата са три пъти по-склонни да развият рак на белите дробове, когато вдишват тютюна на други хора, независимо дали ще станат пушачи като възрастни. Шокиращ е фактът, че проучванията показват, че никотинът присъства в урината на кърмачета в количества, пропорционални на тежестта на родителското пушене. Подобни открития са открити и в случаите, когато майките са били пасивни пушачи. Що се отнася до малките деца, резултатите показват, че количествата никотин, които пасивно абсорбират, са 6 пъти по-големи от тези при по-големи деца на възраст от 9 до 14 години.

 

Третичното пушене: новата опасност за малки и големи

 

Но не само пасивното пушене е риск за здравето на децата. „Третично пушене“ е новото научно определение, което описва излагането на хората на невидимата и токсична смес от газове и молекули, които попадат в косата и дрехите на пушачите, но също така и върху мебелите и пода. И така, това, което досега знаехме, се опровергава, тоест когато затваряме кухненската врата, да пушим далеч от децата или пушим близо до абсорбатора, или в колата с отворени прозорци, ние ги защитаваме само до известна степен от въздействието на цигарата. През последните години се правят интензивни усилия за разпространение на отрицателното въздействие на третичното пушене върху здравето на възрастните и най-вече на децата.

 

Предложения от Domved.bg:

 

Как могат родителите да защитят децата си от третичното пушене?

 

Като начало, вредното въздействие върху здравето им трябва да бъде първата и основна причина родителите да осъзнаят необходимостта да се откажат от тютюнопушенето. Освен това те трябва да имат предвид, че те са преди всичко пример за подражание на техните деца. Установено е, че подрастващите в семейства, в които единият или двамата родители пушат, имат повишена вероятност да станат пушачи. Въпреки това, в случаите, когато родителите не желаят да спрат да пушат, за да предпазят децата си от въздействието на третичното пушене, те трябва да се погрижат:

 

- никога да не пушат в къщата или в колата и да информират гостите, че пушенето е разрешено само на балкона или в градината.

- да сменят някои (ако не всички) дрехи, които носят по време на пушенето (напр. сако, яке и др.).

- да измиват добре ръцете си, преди да имат контакт с детето.

 

Създавайки една среда изцяло без тютюнев дим у дома и в колата, вие предоставяте на децата си безценния дар, а именно защита на тяхното здраве.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Доставка

Информираме ви, че поради ситуацията с COVID-19 и обявеното извънредно положение и невъзможността за зареждане на голяма част от стоките в сайта domved.bg, преустановяваме работа временно до изтичане на срока за извънредна ситуация в страната.  

 

Изпращане на пратки

Единствено продуктите от първа необходимост в сайта ни като дезинфектанти и маски ще бъдат изпращани при наличност на продукта! Моля считайте всичките поръчки, направени след 13.03.2020г. до днес с изключение на поръчките за дезинфектанти/маски за отказани! Извиняваме се за причиненото неудобство!