Количка

0 артикула

Категории

Вижте всички статии

Обувки, които миришат лошо: Шест лесни и бързи решения

 

Разбира се, има специфични причини за обувките, които миришат лошо. Най-важното е, че миришат лошо краката, които ги носят, особено ако имат развити гъбични инфекции по ноктите или пръстите.

 

Обувки, които миришат лошо: Причини

 

На първо място е важно да знаете причините, които могат да причинят неприятни миризми, така че да ви е по-лесно да се борите ефективно с проблема.

 

- Развитие на бактерии: Обувката започва да мирише лошо, когато прекомерното изпотяване на краката се абсорбира от чорапите и подплатата на обувките. Това насърчава развитието на бактериите във влажност, топлина и сянка. Бактериите се хранят с мъртвите кожни клетки на краката, а летливите газове, които са производни на този процес, са тези, които причиняват миризмата.
- Неподходящи обувки и чорапи: Ако обувките ви не са вентилирани правилно или са изработени от синтетични материали или ако носите полиестерни или найлонови чорапи, тогава можете значително да допринесете за миризмата на обувките.
- Други проблеми: Понякога обувките миришат лошо, поради определени заболявания на краката като гъбички по ноктите или някаква травма на крака.

 

Как да неутрализираме миризмата на обувките

 

1. Етерични масла

 

Има няколко етерични масла, които можете да намерите на пазара в момента. Каквото и да изберете може да ви помогне с лоши миришещите обувки.

 

- Нанесете етерично масло върху обувката.
- Заредете хартия вътре в обувката, така че да има някакъв материал, който да абсорбира миризмите.
- Оставете етеричното масло и хартията в обувките за няколко часа.

 

2. Използвани пакетчета чай

 

Основната причина те да бъдат ефективни е поради съдържанието им. Чаените пакетчета (особено тези от черен чай) съдържат танини, които са много ефективни за убиване на бактериите, които растат вътре в обувката.

 

- След като си направите хубав чай, не изхвърляйте торбичките.
- Изцедете ги малко, оставете ги да изстинат и ги поставете на обувката за около час.
- Попийте влагата, останала по обувката.

 

Предложения от Domved.bg:

 

3. Готварска сода

 

Готварската сода има отлични дезодорантни свойства, от които можете да се възползвате, за да премахнете неприятната миризма от миришещите обувки.

 

Вариант 1: Преди да носите лошо миришещите си обувки, поставете (от предната вечер може би) 2 пакетчета сода в обувките, така че да абсорбират миризмата. Вместо пакетчета можете да сложите малко сода в едно парче плат и завържете краищата му с ластик.
Вариант 2: Поръсете малко сода за хляб в обувките си и я оставете за цял ден. След това разклатете содата от обувките си, преди да ги обуете отново.

 

ВНИМАНИЕ: Не поставяйте твърде много сода в кожени обувки, тъй като има вероятност да изсуши кожата и да я направи по-твърда.

 

4. Алкохол

 

Бактериите са основната причина за лошо миришещите обувки и в този случай алкохолът може да ви спаси. Алкохолът не само предотвратява развитието на бактериите като ги убива, но и премахва миризмата от обувките.

 

За обувки: За да дезинфекцирате обувките, първо трябва да ги изсушите. След това ги накиснете за малко в алкохол и след като ги извадите оттам оставете да изсъхнат добре. Ще видите, че миризмата я няма.
За крака: Почистете краката си с вода. Изсушете ги и нанесете малко чист алкохол, като внимателно ги масажирате навсякъде, между пръстите. След това ги оставете да изсъхнат на въздух, преди да носите обувките си отново.

 

5. Оцет и вода

 

 

Подобно на алкохола, оцетът също може да спре развитието на бактерии в обувката и по този начин да предотврати миризмата. Вземете 2 чаши оцет и ги изсипете в 3 литра вода в леген. Смесете добре оцета с водата и намокрете обувките си в сместа. След това ги извадете и оставете да изсъхнат веднага, за да няма шанс да се развият нови бактерии.

 

6. Обувки във фризера!

 

Ако всичко останало се провали, опитайте да оставите обувките, които миришат в хладилника. Да, правилно прочетохте.

 

- Първо поставете обувките си в пластмасова кутия, което затваря плътно. Това ще ги предпази от екстремно ниската температура във фризера.
- Оставете обувките си във фризера цяла нощ, за да убиете всички бактерии, тъй като те не могат да оцелеят при толкова ниска температура.
- Извадете ги от фризера и оставете да се затоплят до стайна температура.
- Изчакайте да се размразят и може да ги носите отново.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Доставка

Поради отпуска сайтът няма да обработва и изпраща поръчки в периода 01.08 до 09.08. Всички поръчки направени през този период ще бъдат изпратени от 10.08 до 13.08. Ако желаете да откажете направена от вас поръчка може да ни пишете на e-mail : admin@domved.bg или в messenger чат формата на сайта.