Дата: 25 Юни 2020
Необходими съставки:
За блата:
250 гр. бисквити
80 гр. масло, на стайна температура
За крема:
250 гр. бита сметана
100 гр. пудра захар
300 гр. прясно сирене крема
кората на един лимон
За соса от вишни:
1 пакет компот от вишни
1 и 1/2 с. л. царевично брашно
Изпълнение на рецептата:
Първо, смелете бисквитките в миксера, докато станат на "прах", и ги прехвърлете в купа.
Добавете масло и размесете с пръсти, така че да станат като мокър пясък.
След това в намазана с масло форма за печене (20 см) разстелете бисквитната смес и я натиснете добре с обратната страна на лъжицата, докато повърхността й залепне и се изглади.
Печете бисквитената смес в предварително загрята фурна на 180 градуса по Целзий за 10 минути.
Оставете да изстине.
Междувременно разбийте леко сметаната с глазурата (не трябва да е много бита, защото ще се стегне).
Добавете лимоновата кора и прясното сирене крема и разбийте леко на ниска скорост, докато се смесят.
Изсипете сметаната върху изпечената и изстинала бисквитена смес.
След това поставете формата в хладилник за поне час, така че да замръзне и стабилизира.
Отцедете вишните, сложете сока им заедно с царевичното брашно в тенджера и, като бъркате непрекъснато с тел, оставете да смесят за 2 до 3 минути.
Махнете от котлона и добавете отцедените вишни.
Оставете соса да изстине.
След това го разстелете върху замразения чийзкейк.
Оставете да стегне в хладилник за около 30 минути.
Нашият чийзкейк е готов.
Наследете му се!
Съвети
Можете да използвате в рецептата всякакъв вид бисквити по ваш избор като основа за вашия чийзкейк.
В последния етап можете да "украсите" вашия десерт с конфитюр с различни вкусове или с различни плодове.
Любопитна и полезна информация за вишните:
Черешите и вишните са богати на антиоксиданти: антоцианини, които повишават антиоксидантните защитни сили на организма, и кверцетин, който може да помогне за регулиране на кръвното налягане. Освен това е добър източник на фибри, калий и витамини А и С.
Те дават 47 калории / 100 гр.,
11.9 гр. въглехидрати,
81.5 гр. вода и
1.7 гр. фибри.
Но не всички хора ги ядат като десерт. Тези, които понасят киселия им, но ароматен вкус, се наслаждават на плодовете в естественото им състояние или сушени, така че те са отлични за диета.
Смятат се за ободряващ плод, полезен при анемия, астма, заболявания на бъбреците и черния дроб, както и за артрит, тъй като намалява нивата на пикочната киселина.
Те съдържат много големи количества витамин С (суров) и антиоксидантни полифеноли, като антоцианини (повече от череши), които се борят със свободните радикали и вредното им въздействие върху организма.
Следователно, те предотвратяват развитието на тумори, възпаления и са полезни за тези, които имат сърдечно-съдови проблеми.
Спортисти с уморени мускули пият сока им като традиционна болкоуспокояваща рецепта.
17-те полезни антиоксиданта, които съдържа, също им придават свойства против стареене, докато два от тях (камфор и кверцетин) подобряват паметта, концентрацията и зрението.
А витамин А, който съдържат е десет пъти повече, отколкото в черешите.
Използват се при анемия, тъй като поради високото си съдържание на желязо насърчават хематопоезата.
Съдържанието им на минерални соли увеличава алкалните запаси на организма, като по този начин помага за намаляване на умората и удължаване на мускулните усилия.
Те действат детоксикиращо за черния дроб, жлъчния мехур, жлезистата система и организма като цяло.
Съдържащите се в тях фибри и органични киселини ги правят отлични слабителни, със силно очистително действие.
Минералите и микроелементите, които съдържат, имат успокояващ ефект при ревматични болки.
Освен диуретични и храносмилателни свойства, те притежават и антисептични свойства срещу инфекции на пикочните пътища.
Те съдържат мощни антиоксиданти - растителни химикали, наречени антоцианини. Антоцианините принадлежат към семейство растителни вещества, които придават характерния цвят на много видове плодове. Експериментите показват, че те увеличават производството на инсулин с 50% от клетките на панкреаса.
Така че яденето на вишни и череши може да помогне за предотвратяване на диабет.
Антоцианините, поради повишената секреция на инсулин, могат да позволят по-добър контрол на кръвната захар и да предотвратят хипергликемия и следователно диабет.
Особено интересно свойство на вишневия сок е, че той действа като естествен анксиолитик и мускулен релаксант.
Ново проучване, публикувано в списанието Experimental Biology през 2014 г., заключава, че консумацията на две чаши вишнев сок лекува безсънието.
Изследването е проведено от учени от държавния университет в Луизиана с участието на доброволци на възраст над 68 години, които пият сок от вишна два пъти на ден в продължение на две седмици, защото страдат от безсъние дълго време.
След това прекараха две седмици без да пият сок, последвани от други две, по време на които техните изследователи прилагат placebo (фалшиво лекарство).
Резултатите показват това, че сокът от вишни помага на участниците да спят до 90 минути повече и да имат по-дълбок и качествен сън. Това е така, защото вишните са богати на триптофан и ензими, които повишават секрецията на мелатонин, хормона, свързан със съня.
Освен това, въпреки че съдържат по-малко триптофан от тези, дадени от експерти по безсъние, вишните имат вещества, които предотвратяват разграждането на триптофана, което по този начин има потенциал да действа правилно.
"Тези вещества очевидно помагат за подобряване на бионаличността на триптофана за синтеза на серотонин, който има положителен ефект върху съня", обяснява Франк Грингуей, един от авторите на научния доклад.