Дата: 04 Юни 2020
Необходими продукти:
4 филета риба тон, пресни
сол
пипер
55 гр. зехтин
За маринатата:
30 гр. пресен риган, нарязан на ситно
2 скилидки чесън, настърган
60 гр. лимонов сок
Изпълнение на рецептата:
Първо в купа смесете съставките на марината.
Измийте рибните филета и ги подсушете с абсорбиращи хартиени кърпи.
След това ги сложете в стъклена купа и изсипете маринатата върху тях, така че да са покрити от всички страни.
Покрийте купата с пластмасов капак и оставете филетата да се мариноват в хладилника за 1 час.
След това ги изцедете от маринатата и подправете със сол и черен пипер.
Накрая печете филетата на грил по 8 минути от всяка страна.
Добър апетит!
Съвети:
Не препичайте филетата, защото ще изсъхнат.
Сервирайте рибата със салата или варени картофи и гарнирайте с резени лимон или портокал.
Вместо пресен риган можем да използвате 4 чаени лъжички сушен.
Полезна и любопитна информация:
Рибата тон е отличен източник на протеини, витамини и минерали, като в същото време това е идеалният начин да се комбинира изискан вкус с балансирано хранене. Но рибата тон не само предлага вкус и хранителност, но и много повече.
Всички риби, включително риба тон, съдържат протеин с висока биологична стойност, който се използва главно като изграждащ материал за правилното развитие и функционира на организма ни и в комбинация с ниското ѝ съдържание на наситени мастни киселини и холестерол я правят подходящо хранително предложение за разлика много други животински храни.
Това са основните причини за високото потребление на риба тон както в САЩ, така и в останалия свят. Това е храна, лесно смилаема за хора от всички възрасти с много малко калории щом като 100 гр. риба тон във вода не осигуряват повече от 130 калории. Типичен пример е САЩ. Според Министерството на търговията през 2004 г. консумацията на риба тон на глава от населението достига средно 9 консерви годишно, което прави тази риба едно от най-популярните предпочитания на потребителите.
Рибата тон също така е богата на фосфор, селен и калий. По-конкретно, фосфорът, в допълнение към ролята си на градивен елемент на костите, има няколко метаболитни въздействия, като например, че е компонент на определени липиди, които участват във формирането на клетъчните мембрани.
Селенът, който също е с високо съдържание в риба тон, има едновременно действие с витамин Е и предпазва веществата в организма, които са чувствителни към окисляване.
И накрая, калият, който се съдържа в значителни количества, допринася за предаването на нервните импулси, контрола на мускулната контрактилност и поддържането на кръвното налягане.
Прясната риба тон принадлежи към така наречените тлъсти риби, които се характеризират с високо съдържание на омега-3 полиненаситени мастни киселини, като ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Консервирана риба тон също съдържа същите високи нива на омега-3 мастни киселини, като в същото време е лесен и икономичен начин да й се насладите.
Едно от най-важните ефекти на омега-3 мастните киселини върху тона е защитата срещу различни сърдечно-съдови заболявания. Няколко епидемиологични проучвания показват, че народите, които се хранят по-често с риба и особено с така наречените мазнини, намаляват смъртността от сърдечно-съдови заболявания. Това се дължи на инхибирането на процеса на атеросклероза. Установено е, че омега-3 мастните киселини намаляват плазмените концентрации на различни атерогенни липопротеини. В допълнение, омега-3 мастните киселини също помагат за предотвратяване на съдова тромбоза. Тромбозата е сериозно усложнение на коронарната атеросклероза, което може да доведе до миокарден инфаркт. И накрая, сърдечно-съдовата защита, осигурена от риба тон, се състои във факта, че омега-3 мастните киселини понижават нивата на триглицеридите в кръвта, като в същото време понижават кръвното налягане.
Консумацията на риба тон също има възможен принос за защитата от рак. Проучванията върху животни показват, че рибените масла намаляват клетъчната пролиферация и промените в предраковите клетки. Неотдавнашно епидемиологично проучване, което разглежда хранителните навици на 35 298 жени след менопауза на възраст от 45 до 74 години, установи, че жените, които ядат поне 45 грама риба на ден, имат 30% по-малка вероятност да развият рак на гърдата.
Все повече и повече епидемиологични проучвания се опитват да свържат консумацията на омега-3 мастни киселини, които също се съдържат в рибата тон, с полезни ефекти от астма. Последните резултати от проучване в Австралия показват, че децата, чиито хранителни режими са с високо съдържание на мастни киселини, имат много по-малка вероятност да развият кашлица, която е един от първите симптоми на поява на астматичен пристъп.
Възможните ефекти на омега-3 мастни киселини също се проявяват при психични разстройства. Редица изследвания показват наличието на ниски нива на омега-3 мастни киселини в клетъчните мембрани на хора, страдащи от депресия, шизофрения и болест на Алцхаймер поради ниския си хранителен прием. Изглежда обаче, че омега-3 мастните киселини в рибата тон също могат да подобрят различни мозъчни функции.