Дата: 01 Юни 2020
Необходими продукти:
1 кг брашно
1 яйце
малко зехтин
1 кг тиквички
1 ч. ч. масло
сол
пипер
4 яйца, леко разбити
1 ч. ч. сирене, настъргано
1 орехова ядка, натрошена
Изпълнение на рецептата:
Първо, за да направите кора за пая, сложете около три четвърти от брашното, зехтина, яйцата и толкова вода, за да се получи тесто, което е средно, но не твърде меко.
Разточете кората с точилката.
След това измийте тиквичките, настържете ги на малки парченца и ги сотирайте в част от маслото.
Подправете със сол и черен пипер и оставете за малко.
Свалете от котлона и добавете разбитите яйца, сиренето и ореховата ядка.
В тава, която предварително сте намазали с масло, сложете първата кора.
След това разпределете пълнежа, така че да бъде равен по цялата повърхност.
Разстелете отгоре другата кора, намажете я с масло и разрежете повърхността на триъгълници.
Накрая печете за 45 минути.
Тиквеният пай е готов!
Добър апетит!
Съвет:
Паят от тиквички може да се както горещ, така и студен - еднакво вкусен е.
Полезна информация за тиквичките:
Този малък зеленчук, който идва на трапезата ни с пролетта, освен че е вкусен, има значителна стойност за нашето здраве, тъй като е богат на хранителни вещества и помага за предотвратяване на много заболявания.
Дойде пролетта и донесе със себе си тиквичките! Неговото високо съдържание на фибри, вода, витамин А и С, калий, калций и фолиева киселина играе важна роля за правилното функциониране на очите, за укрепване на имунната ни система, за укрепване на сърцето и белите дробове и поддържане на здравословно тегло. Витамин А освен всичко друго осигурява добро зрение, здрава кожа и добра белодробна функция, докато витамин С поддържа имунната и дихателната система.
Едно от многото предимства, които високото съдържание на фибри в тиквичките предлага на организма, е предотвратяването на натрупване на канцерогенни токсини в дебелото черво. В допълнение, витамините С и А, заедно с фолиевата киселина, която се намира и в тиквичките, действат като мощни антиоксиданти срещу оксидативен стрес, който е в състояние да причини най-различни видове рак.
Витамините С и А на тиквичките са не само мощни антиоксиданти в услуга на организма, но имат и противовъзпалителна роля. В комбинация с елемента мед, който се също се съдържа в тиквичките, тези витамини затрудняват развитието на много възпалителни заболявания, включително астма, остеоартрит и ревматоиден артрит.
Една купа тиквички съдържа 10% от препоръчителния дневен прием на магнезий, което е доказано, че намалява риска от инсулт и инфаркт. Тиквичките също така осигуряват на организма фолиева киселина, витамин, който е необходим за борба с аминокиселината хомоцистеин, високото съдържание на която също може да доведе до сърдечен или мозъчен удар.
В допълнение към магнезия, калия в тиквички помага за поддържане на ниско кръвно налягане. И в този случай, ако не бъде проверена навреме, хипертонията или високото кръвно налягане може да доведе до атеросклероза (увреждане на кръвоносните съдове), инфаркт и много други сериозни състояния. И двата елемента (калий и магнезий) спомагат за правилното функциониране на кръвоносната система.
Манганът - микроелемент и основно хранително вещество, благоприятства организма по много начини, допринасяйки положително за множество нормални функции. Една купа тиквички съдържа 19% от препоръчителния дневен прием на манган, който помага на тялото да метаболизира протеини и въглехидрати, спомага за производството на полови хормони и е катализатор в синтеза на мастни киселини и холестерол. Манганът в тиквичките, освен всичко друго, повишава нивата на пероксидната дисмутаза, ензима, отговорен за защитата на митохондриите срещу оксидативен стрес. И накрая, манганът е важен за производството на пролин, аминокиселината, която насърчава образуването на колаген, отговорен за здравата кожа и правилното заздравяване на раните.
От пържени до сурови или варени, под формата на кюфтета или „с риган“, тиквичките са важна храна на нашата трапеза, но и важно „оръжие“ за здравето ни.