Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

Вкусен пай с тиквички от остров Хиос

Вкусен пай с тиквички от остров Хиос

 

Необходими продукти:

 

1 кг брашно
1 яйце
малко зехтин
1 кг тиквички
1 ч. ч. масло
сол
пипер
4 яйца, леко разбити
1 ч. ч. сирене, настъргано
1 орехова ядка, натрошена

 

Изпълнение на рецептата:

 

Първо, за да направите кора за пая, сложете около три четвърти от брашното, зехтина, яйцата и толкова вода, за да се получи тесто, което е средно, но не твърде меко.

 

Разточете кората с точилката.

 

След това измийте тиквичките, настържете ги на малки парченца и ги сотирайте в част от маслото.

 

Подправете със сол и черен пипер и оставете за малко.

 

Свалете от котлона и добавете разбитите яйца, сиренето и ореховата ядка.

 

В тава, която предварително сте намазали с масло, сложете първата кора.

 

След това разпределете пълнежа, така че да бъде равен по цялата повърхност.

 

Разстелете отгоре другата кора, намажете я с масло и разрежете повърхността на триъгълници.

 

Накрая печете за 45 минути.

 

Тиквеният пай е готов!

 

Добър апетит!

 

Съвет:

 

Паят от тиквички може да се както горещ, така и студен - еднакво вкусен е.

 

Полезна информация за тиквичките:

 

Този малък зеленчук, който идва на трапезата ни с пролетта, освен че е вкусен, има значителна стойност за нашето здраве, тъй като е богат на хранителни вещества и помага за предотвратяване на много заболявания.

 

Дойде пролетта и донесе със себе си тиквичките! Неговото високо съдържание на фибри, вода, витамин А и С, калий, калций и фолиева киселина играе важна роля за правилното функциониране на очите, за укрепване на имунната ни система, за укрепване на сърцето и белите дробове и поддържане на здравословно тегло. Витамин А освен всичко друго осигурява добро зрение, здрава кожа и добра белодробна функция, докато витамин С поддържа имунната и дихателната система.

 

Едно от многото предимства, които високото съдържание на фибри в тиквичките предлага на организма, е предотвратяването на натрупване на канцерогенни токсини в дебелото черво. В допълнение, витамините С и А, заедно с фолиевата киселина, която се намира и в тиквичките, действат като мощни антиоксиданти срещу оксидативен стрес, който е в състояние да причини най-различни видове рак.

 

Витамините С и А на тиквичките са не само мощни антиоксиданти в услуга на организма, но имат и противовъзпалителна роля. В комбинация с елемента мед, който се също се съдържа в тиквичките, тези витамини затрудняват развитието на много възпалителни заболявания, включително астма, остеоартрит и ревматоиден артрит.

 

Една купа тиквички съдържа 10% от препоръчителния дневен прием на магнезий, което е доказано, че намалява риска от инсулт и инфаркт. Тиквичките също така осигуряват на организма фолиева киселина, витамин, който е необходим за борба с аминокиселината хомоцистеин, високото съдържание на която също може да доведе до сърдечен или мозъчен удар.

 

В допълнение към магнезия, калия в тиквички помага за поддържане на ниско кръвно налягане. И в този случай, ако не бъде проверена навреме, хипертонията или високото кръвно налягане може да доведе до атеросклероза (увреждане на кръвоносните съдове), инфаркт и много други сериозни състояния. И двата елемента (калий и магнезий) спомагат за правилното функциониране на кръвоносната система.

 

Манганът - микроелемент и основно хранително вещество, благоприятства организма по много начини, допринасяйки положително за множество нормални функции. Една купа тиквички съдържа 19% от препоръчителния дневен прием на манган, който помага на тялото да метаболизира протеини и въглехидрати, спомага за производството на полови хормони и е катализатор в синтеза на мастни киселини и холестерол. Манганът в тиквичките, освен всичко друго, повишава нивата на пероксидната дисмутаза, ензима, отговорен за защитата на митохондриите срещу оксидативен стрес. И накрая, манганът е важен за производството на пролин, аминокиселината, която насърчава образуването на колаген, отговорен за здравата кожа и правилното заздравяване на раните.

 

От пържени до сурови или варени, под формата на кюфтета или „с риган“, тиквичките са важна храна на нашата трапеза, но и важно „оръжие“ за здравето ни.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Доставка

Срока за доставка е от 1 до 6 работни дни. Доставките се заплащат съответно : 4,80лв. при поръчка до офис на спиди, 4,80лв. при поръчка до офис на еконт и 6лв. при поръчка до точен адрес. При поръчка над 80лв. получавате безплатна доставка!