Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

7 полезни съвета за управление на гнева Ви в комуникацията с детето Ви

7 полезни съвета за управление на гнева Ви в комуникацията с детето Ви

 

Обикновено хората мечтаят да станат родители, имайки предвид образи, които са идеализирани и романтични, пълни с щастие и положителни емоции. Но има моменти, когато всички родители са много ядосани на децата си. Родителите също са хора. Хора с ежедневен натиск от живота: финансови притеснения, късни срещи, неща, които са забравили да направят и списъкът продължава и продължава. В този момент на натиск добавете дете, което е "палаво", непокорно, дразни малкото си братче или в последния момент си спомня, че има нужда от нещо за училище.

 

В тези моменти, когато се чувствате притиснати и ядосани, е важно да останете спокойни и да не „предавате“ гнева си върху детето.

 

Какво ядосва родителите?

 

Да бъдеш родител е пътешествие, пълно с красиви моменти, които често се възнаграждават. Но не винаги е лесно. Гневът се състои от смесица от емоции. Може да се дължи на факта, че сте депресирани, чувствате се психически слаби, чувствате вина, чувствате се разочаровани или просто уморени. Често гневът може да има своите корени в ситуации извън семейството, като например проблеми в работата. Може да помислите и да разберете какви други емоции са смесени с вашия гняв. Така ще разберете какво причинява гнева и ще се опитате да направите нещо по въпроса.

 

Ако като родител се ядосвате много често, това може да е защото нещо не е наред с живота ви, а не защото сте "лош" родител. Може да се наложи да потърсите помощта на специалист, за да разберете какво не е наред и да го коригирате.

 

 

Защо родителите се ядосват на децата си?

 

Родителите и децата имат способността да се разстройват едни други повече от който и да било друг. Това продължава и в зряла възраст. Децата знаят как да натискат бутоните ви само защото са ви деца. Детският психоаналитик Селма Фрайберг, за да опише горното явление, използва термина „ghosts in the nursery“ (призраци в детската градина). Децата стимулират интензивните детски емоции на родителите си. Така родителите често реагират несъзнателно, представяйки си миналото от собственото си детство.

 

Всичко това е полезно, ако се мъчите да се справите с гнева си. Но не забравяйте, че като възрастни и като родители, трябва да се контролирате. Трябва да знаете, че родителският гняв може да навреди на децата.

 

7 полезни съвета за родителите да управляват гнева си

 

1. Избягвайте физическото насилие

 

Според Journal of Psychopathology (2007) 85% от възрастните са шамарени или бити от родителите си. Тоягата НЕ е произлязла от рая и има отрицателен ефект върху развитието на децата. Американската академия по педиатрия е против физическото насилие или телесното наказание на децата.

 

Удрянето на детето ви може да ви накара да се почувствате по-добре за известно време. Но това е лошо за вашето дете и се отразява негативно върху това, което правите като родители. Направете всичко необходимо, за да продължите. Напуснете стаята, ако е необходимо. Ако не можете да контролирате себе си и ударите детето си, незабавно му се извинете, обяснявайки, че никога не трябва да удряме другите и потърсете помощ от специалист.

 

2. Задайте правила и граници, преди да се ядосате

 

След като започнете да се ядосвате, направете нещо. Не крещете! Положително се намесвайте, за да предотвратите това, което ви притеснява.

 

Ако децата правят нещо дразнещо или опасно, спрете каквото и да правите, спокойно поставете ясни граници и правила и ги ръководете, така че ситуацията и гневът ви да не излязат от контрол.

 

Ако идва от вас и сте раздразнителни, защото сте имали труден ден, може да помогне, ако обясните това на децата си, така че те да обърнат повече внимание на поведението, което ви дразни.

 

3. Направете списък с приемливи начини за управление на гнева

 

Всеки човек е различен и освобождава или успокоява напрежението, което чувства по различен начин. Спрете, поемете дълбоко въздух и си припомнете, че нищо критично или спешно не се случва. Прогонете напрежението, като раздвижите ръцете си и поемете още няколко дълбоки вдишвания.

 

Можете да намерите нещо, което да ви разсмее. Смехът помага и освобождава напрежението, като измества настроението ни. Усмивката дава посланието на нервната система, че ситуацията не е спешна и започва да ви успокоява.

 

Ако искате да освободите гнева си по физически начин, можете да пуснете музика и да потанцувате или да отидете на бърза разходка.

 

Поемете дълбоко въздух, свържете се със себе си и наблюдавайте гнева си. Какво стои зад гнева? Страх? Тъга? Разочарование?

 

 

4. Изчакайте, преди да дисциплинирате детето си

 

Не се опитвайте да дисциплинирате детето си, докато сте ядосани. Дайте си време да се успокоите първо, а след това да проведете конструктивна дискусия с детето си, като си поставите твърди граници. Докато не се успокоите, можете да направите коментар, изразяващ недоволството ви от случилото се, казвайки, че по-късно ще имате много сериозна дискусия.

 

5. Избягвайте заплахи

 

Ако заплашвате детето си, докато сте ядосани, тогава най-вероятно заплахите ви са неразумни. Така че има голям шанс да не ги изпълните. Заплахите са ефективни само ако сте готови да ги следвате.

 

Най-добре е да кажете на детето си, че сте сериозни за последствията от нарушаването на правилата. Самото чакане ще бъде по-лошо "наказание" от заплахите, които вероятно няма да осъществите на практика.

 

6. Обърнете внимание на тона на гласа си и думите, които използвате

 

Ние имаме силата да разстроим или успокоим себе си и този, който ни слуша, в зависимост от тона на гласа ни и думите, които използваме. Не забравяйте, че като родител вие сте пример за подражание на вашето дете. Говорете спокойно, без заплахи, без емоционално обременени думи и без да псувате детето си.

 

7. Ако често се борите с гнева си, потърсете помощ

 

Не е срамно да поискаш помощ. Ако не можете да контролирате себе си и често ви е трудно да контролирате гнева си, тогава потърсете съветите на психолог. Отговорност на всеки родител е да избягва психологическо или физическо насилие над децата си.

 

В заключение е полезно да си припомняте съветите на Джеферсън: „Когато сте ядосани, бройте до 10, преди да говорите. Когато сте много ядосани, бройте до 100."

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Доставка

Срока за доставка е от 1 до 4 работни дни. Доставките се заплащат съответно : 4,80лв. при поръчка до офис на спиди, 4,80лв. при поръчка до офис на еконт и 6лв. при поръчка до точен адрес. При поръчка над 80лв. получавате безплатна доставка!