Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

Паеля от Валенсия - ароматна и питателна

Паеля от Валенсия - ароматна и питателна

 

Това е една малко адаптирана към нашите ширини рецепта, но като всяка паеля, е ястие, което съчетава морски дарове с месо. Опитайте и ще Ви хареса!

 

Необходими продукти:

 

1 пиле, почистено и нарязано на парчета
250 гр. свинско (гърди), нарязано на кубчета
250 гр. миди
10 големи скариди
400 гр. ориз каролина
200 гр. грах
2 червени чушки
4 големи домата
1 голям лук
10 с. л. зехтин
4 нишки от шафран
1 дафинов лист
1 супена лъжица. червен пипер
500 мл. пилешки бульон
1 лимон

 

 

Изпълнение на рецептата:

 

Първо обелете доматите, извадете семената и ги нарежете на парчета. Нарежете също лука и чесъна, а чушките нарежете на ивици.

 

Ако все още не сте го направили, почистете пилето и го нарежете на парчета.

 

Затоплете пилешкия бульон и предварително загрейте фурната, защото ще Ви е нужна накрая.

 

Трябва да сотирате всичко, затова в голям и дълбок тиган сложете зехтина и го загрейте добре.

 

Изсипете парчетата пилешко и сотирайте на силен огън.

 

След това извадете пилешкото от тигана, подправете със сол и черен пипер и го сложете в друг съд, за да е топло.

 

Направете същото и със свинското - сотирайте, извадете и дръжте на топло.

 

Повторете процедурата и с мидите. Сотирайте ги, докато се отворят. Изхвърлете онези, което не се отварят! Извадете останалото от тигана и дръжте на топло.

 

Накрая сотирайте скаридите, докато станат червеникавокафяви. Поддържайте топли морските дарове.

 

След това, на среден огън, в същия тиган със същото олио слагаме нарязания лук и чесън, за да ги сотираме не много, защото не искаме да покафенеят.

 

Добавете едро нарязаните домати и грах и сотирайте за пет минути.

 

В тигана сложете шафрана, червения пипер, солта, черния пипер и дафиновия лист. Разбъркайте.

 

Добавете пилешкия бульон, разбъркайте и изчакайте сместа да кипне.

 

След това добавете ориза, разбъркайте и оставете да къкри, докато по-голямата част от течността се абсорбира.

 

В края добавете нарязаните на ивици чушки.

 

Почти сте готови за последния етап на Вашата паеля.

 

Сега поставяме пилешкото, свинското и морските дарове върху сместа и покриваме добре тигана с алуминиево фолио.

 

След това поставете тигана с паелята в предварително загрятата фурна и печете на 180 градуса за 15 минути.

 

Сервираме нашата паеля направо от фурната, в същия тиган, като гарнираме с тънки филийки лимон.

 

Добър апетит!

 

Съвети за перфектна паеля:

 

Смесете и експериментирайте! Можете да добавите други морски дарове, като раци и октоподи. Можете също така да направите своя собствена паеля с или без миди. 

 

Често ще намерите рецепти за паеля от Валенсия, които също съдържат калмари.

 

Във Валенсия вместо грах слагат също боб или зелен фасул, а често и двете.

 

Също така, заедно с пилешкото, испанците могат да сложат и заешко! Можете дори да намерите малко бекон в някои валенсийски рецепти за паеля!

 

Можете да придружите паелята с червено вино.

 

Испанците правят паелята си в огромни плитки тигани.

 

Любопитни факти за паелята?

 

Паелята е националното ястие на испанците, но произходът й е по-скоро арабски. В края на краищата, арабите на Умейядския халифат завладяват Испания през 711 г. сл. Хр., създавайки независимия Емирство на Кордоба и остават в Иберийския полуостров векове, до 1492 г. сл. Хр. когато християните завзели Гранада. Паелята се разглежда и е по-скоро извадка от смесицата на двете култури - европейската и арабската.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Доставка

Срока за доставка е от 1 до 4 работни дни. Доставките се заплащат съответно : 4,80лв. при поръчка до офис на спиди, 4,80лв. при поръчка до офис на еконт и 6лв. при поръчка до точен адрес. При поръчка над 80лв. получавате безплатна доставка!