Дата: 14 Май 2020
Това е една малко адаптирана към нашите ширини рецепта, но като всяка паеля, е ястие, което съчетава морски дарове с месо. Опитайте и ще Ви хареса!
Необходими продукти:
1 пиле, почистено и нарязано на парчета
250 гр. свинско (гърди), нарязано на кубчета
250 гр. миди
10 големи скариди
400 гр. ориз каролина
200 гр. грах
2 червени чушки
4 големи домата
1 голям лук
10 с. л. зехтин
4 нишки от шафран
1 дафинов лист
1 супена лъжица. червен пипер
500 мл. пилешки бульон
1 лимон
Изпълнение на рецептата:
Първо обелете доматите, извадете семената и ги нарежете на парчета. Нарежете също лука и чесъна, а чушките нарежете на ивици.
Ако все още не сте го направили, почистете пилето и го нарежете на парчета.
Затоплете пилешкия бульон и предварително загрейте фурната, защото ще Ви е нужна накрая.
Трябва да сотирате всичко, затова в голям и дълбок тиган сложете зехтина и го загрейте добре.
Изсипете парчетата пилешко и сотирайте на силен огън.
След това извадете пилешкото от тигана, подправете със сол и черен пипер и го сложете в друг съд, за да е топло.
Направете същото и със свинското - сотирайте, извадете и дръжте на топло.
Повторете процедурата и с мидите. Сотирайте ги, докато се отворят. Изхвърлете онези, което не се отварят! Извадете останалото от тигана и дръжте на топло.
Накрая сотирайте скаридите, докато станат червеникавокафяви. Поддържайте топли морските дарове.
След това, на среден огън, в същия тиган със същото олио слагаме нарязания лук и чесън, за да ги сотираме не много, защото не искаме да покафенеят.
Добавете едро нарязаните домати и грах и сотирайте за пет минути.
В тигана сложете шафрана, червения пипер, солта, черния пипер и дафиновия лист. Разбъркайте.
Добавете пилешкия бульон, разбъркайте и изчакайте сместа да кипне.
След това добавете ориза, разбъркайте и оставете да къкри, докато по-голямата част от течността се абсорбира.
В края добавете нарязаните на ивици чушки.
Почти сте готови за последния етап на Вашата паеля.
Сега поставяме пилешкото, свинското и морските дарове върху сместа и покриваме добре тигана с алуминиево фолио.
След това поставете тигана с паелята в предварително загрятата фурна и печете на 180 градуса за 15 минути.
Сервираме нашата паеля направо от фурната, в същия тиган, като гарнираме с тънки филийки лимон.
Добър апетит!
Съвети за перфектна паеля:
Смесете и експериментирайте! Можете да добавите други морски дарове, като раци и октоподи. Можете също така да направите своя собствена паеля с или без миди.
Често ще намерите рецепти за паеля от Валенсия, които също съдържат калмари.
Във Валенсия вместо грах слагат също боб или зелен фасул, а често и двете.
Също така, заедно с пилешкото, испанците могат да сложат и заешко! Можете дори да намерите малко бекон в някои валенсийски рецепти за паеля!
Можете да придружите паелята с червено вино.
Испанците правят паелята си в огромни плитки тигани.
Любопитни факти за паелята?
Паелята е националното ястие на испанците, но произходът й е по-скоро арабски. В края на краищата, арабите на Умейядския халифат завладяват Испания през 711 г. сл. Хр., създавайки независимия Емирство на Кордоба и остават в Иберийския полуостров векове, до 1492 г. сл. Хр. когато християните завзели Гранада. Паелята се разглежда и е по-скоро извадка от смесицата на двете култури - европейската и арабската.