Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

Съзнание за околната среда: Как се възпитава у децата?

Съзнание за околната среда: Как се възпитава у децата?

 

Добър навик №1: „Гасим светлината, детето ми!“

 

"Излизаме от стаята, изключваме светлината." Толкова просто. Важно е постоянно да обясняваме на детето, че по този начин спестяваме енергия. Също така му обясняваме, че за да се генерира електричество, е необходимо да се изгарят вещества като лигнит, нефт или въглища, които не са неизчерпаеми на планетата. По същия начин изключваме електрическите уреди, които не използваме.

 

Добър навик №2: Водата не тече излишно

 

Учим детето, че кранът на чешмата се затваря, когато приключим работата си с него. Не е екологично правилно водата да тече, докато мием зъбите си или прилагаме балсам върху косата си или измиваме тялото си с гъба. Нито е редно да оставите ваната да прелива за известно време. Друга често срещана грешка е да оставим чинии и чаши немити в мивката с часове, след което губим повече вода, за да ги почистим. Разговорът с детето за липсата на вода в много страни по света и необходимостта да се използва тази ценна суровина с логика и благоразумие, може да помогне на детето да формира екологично съзнание.

 

Добър навик №3: Навсякъде с моята бутилка вода

 

Казвайки на детето още от начало да използва бутилка за многократна употреба вместо еднократни шишета, ние го правим част от екологичните усилия за по-малко отпадъци на планетата. Заедно избираме бутилка с красив дизайн, така че да е изкушаващ за „окото“ и детето да иска да го използва.

 

 

Добър навик №4: "Да!" на дървените играчки

 

Друга добра еко идея за ежедневието е да предложите на детето дървени вместо пластмасови играчки, обяснявайки, че те са биоразградими, така че те се разлагат напълно и не замърсяват околната среда и могат да се рециклират. Освен екологичния си характер, те са и по-здрави и издръжливи от пластмасата и имат интересен естетически вид.

 

Добър навик №5: Давам жилетка, взимам панталони

 

Размяната на дрехи е полезен начин за детето да разбере, че като не изхвърляме дрехите си, не увеличаваме отпадъците в околната среда и я натоварваме по-малко. Можем например да организираме размяна на дрехи с братовчед. Подарете му дрехите, които не се носят от вашето дете или от които няма нужда и вземете съответно чанта с дрехи, които ще ви бъдат от полза.

 

Добър навик № 6: Даваме добър пример

 

Как да научим детето на всички горепосочени екологични навици, ако самите ние не ги следваме? Да не забравяме, че на тази възраст ние сме крайният модел за подражание на нашите деца, които имитират поведението ни във всичко. Но внимавайте. Това, което правим, е това, което се брои в края на деня, а не това, което сме казали. Ако например споделим с детето стойността на рециклирането, но току-що сме хвърлили хартиената опаковка от млякото в зеления контейнер, ние не предаваме никакво екологично съобщение.

 

Така ние превръщаме екологичната чувствителност в начин на семеен живот, започвайки от „дома“ и поставяме най-добрите основи децата ни да станат тези, които нашата планета ще аплодира утре.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Доставка

Срока за доставка е от 1 до 6 работни дни. Доставките се заплащат съответно : 4,80лв. при поръчка до офис на спиди, 4,80лв. при поръчка до офис на еконт и 6лв. при поръчка до точен адрес. При поръчка над 80лв. получавате безплатна доставка!