Количка

0 артикула

Категории

Вижте всички статии

Супер храни за здрава щитовидна жлеза

 

Често ние сме тези, които „изтощават“ щитовидната си жлеза с модерния си начин на живот и диета. Открийте как диетата може да ви помогне да запазите щитовидната си жлеза здрава.

 

Какво влияе на щитовидната ви жлеза?

 

Разгледайте някои от нещата, с които се сблъскваме всеки ден и които влияят на здравето на щитовидната жлеза:

 

- Емоционален стрес
- Прекомерни тренировки или липса на тренировки
- Излишък от естроген
- Химикали в продуктите за грижа за тялото
- Липса на сън
- Екстремни диети като диети с ниско съдържание на въглехидрати и вегетариански диети
- Вредна храна

 

За да подпомогнат функцията на щитовидната жлеза и за да се засили метаболизмът, тези фактори трябва да бъдат елиминирани, а щитовидната жлеза да бъде снабдена с правилните градивни елементи. Това са най-добрите храни за щитовидната жлеза според уебсайта на гръцката общност на щитовидната жлеза Хашимото, www.hashimoto.gr.

 

 

Супер храните за здрава щитовидна жлеза

 

Сьомга

 

Сьомгата, подобно на сардините, е двойно полезна: тя е добър източник на протеини, който е необходим за транспортиране на хормоните на щитовидната жлеза до всичките ви клетки и е богат на омега-3 мастни киселини, които се борят с възпалението, което придружава тиреоидита на Хашимото.

 

Стриди

 

Суровите стриди са наслада с малко лимон, нали? Също така са и най-богатата форма на цинк, основен микроелемент за здравето на имунната система. Без наличието на цинк, щитовидната жлеза не може да преобразува неактивния Т4 хормон в активен хормон Т3. Стридите са друг добър източник на витамин D, който знаем, че е жизненоважен за функцията на щитовидната жлеза и имунното здраве.

 

Черен дроб

 

Черният дроб предлага най-високата концентрация на витамин А в природата. Витамин А играе важна роля за „събуждането“ на хипотонична щитовидна жлеза. В едно клинично проучване жените били помолени да приемат 25 000 IU витамин А на ден. След четири месеца се наблюдава увеличение на циркулиращите хормони на щитовидната жлеза и намаляване на TSH, което показва подобрена функция на щитовидната жлеза. Най-важното е, че витамин А от черния дроб е биодостъпната форма на витамин А, което означава, че тялото може да го използва веднага. Не се препоръчва дългосрочен прием на добавки с витамин А, тъй като синтетичният витамин А е свързан с по-висок риск от токсичност.

 

Кокосово масло

 

Кокосовото масло представлява около 2/3 от средноверижните триглицериди (МСТ) - мастни киселини, които се абсорбират директно в кръвообращението и тънките черва и осигуряват незабавна енергия. Изследванията показват, че кокосовото масло помага при отслабване и в разумни количества, не причинява дислипидемия. Можете да използвате до 3 супени лъжици кокосово масло всеки ден, по една преди всяко хранене.

 

Непреработена сол

 

Звучи твърде добре, за да е вярно: солта прави ли храната вкусна и полезна за нас? Наистина! Важно разграничение обаче е разликата между необработена сол като хималайска сол и преработена трапезна сол. Хималайската сол например в допълнение към натрий съдържа 84 други минерали и елементи, включително сравнително високо съдържание на желязо, магнезий, фосфор, калций и калий. Освен това съдържа следи от бор, флуор, цинк, селен и мед, които са от съществено значение за физическото здраве. Препоръчителната дневна доза натрий е между 1500 мг и 2300 мг за мъже и жени на възраст от 9 до 50 години. Внимание! Пациентите с хипертония трябва да получават по-малко от 1500 мг натрий на ден. Хората с проблеми с бъбреците или високо кръвно налягане трябва да се консултират с личния си лекар, преди да използват тази сол.

 

Бразилски ядки

 

Само 5 бразилски ядки на ден ви осигуряват препоръчителното дневно количество селен, важен антиоксидант, необходим за превръщането на Т4 в Т3. Бразилските орехи са известни със съдържанието на селен, тъй като те растат в район с достатъчно селен в подпочвата. Доказано е също, че селенът намалява възпалението и титрирането на антитироидните антитела в случай на тиреоидит на Хашимото.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Доставка

Срока за доставка е от 1 до 4 работни дни. Доставките се заплащат съответно : 4,80лв. при поръчка до офис на спиди, 4,80лв. при поръчка до офис на еконт и 5,80лв. при поръчка до точен адрес. При поръчка над 80лв. получавате безплатна доставка!

Нови продукти