Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

Суперхраните и тяхното значение за детското хранене

Суперхраните и тяхното значение за детското хранене

 

Какво е суперхрана?

 

Истината е, че изследователската литература не дава официално научно определение за суперхрани, но според Оксфордския английски речник за суперхрана се счита "високо питателна храна, която е потенциално полезна за здравето и благополучието".

 

Коя е била първата суперхрана?

 

Ще бъдете изненадани да разберете, че първата храна, която дебютира като суперхрана през 20-ти век, е бананът. Тогава United Fruit Company от САЩ рекламира банана като питателна храна, подходящ за всички часове и хранения през деня и разбира се лесна за пренасяне. В същото време научната общност по това време приписва специални лечебни свойства на бананите за деца с целиакия, но не осъзнава патогенезата на глутеновата болест, което прави бананите референтна храна за здравето на децата, независимо от заболяването.

 

Има ли всеки народ своята суперхрана?

 

Друг критерий, който сякаш определя суперхраната, е география и местна хранителна култура. Типичен пример е киноата - суперхрана за западната култура и ежедневна храна за народите в Южна Америка.

 

Какво осигуряват суперхраните на организма?

 

Ползите за здравето на суперхрани се основават главно на техния висок състав на антиоксиданти, известни като растителни фитохимикали. Представете си, че тялото ни е подложено на оксидативен стрес ежедневно поради различни фактори като замърсяване, заседнал начин на живот, тютюнопушене и алкохол при възрастни. Този оксидативен стрес разгражда човешките клетки, старее ги, възпалява ги и допринася значително за развитието на хронични незаразни заболявания, известни като сърдечно-съдови, диабет II и рак. В този контекст се смята, че суперхрани с техните антиоксиданти са в състояние да ни предпазят като щит. Например, боровинките с техните антоцианини имат способността да инхибират образуването на чревни ракови клетки, докато чесънът и джинджифилът имат някои положителни ефекти върху подобряването на кардиометаболичните фактори, като кръвни липиди и кръвно налягане. Колкото повече изолираме полезните вещества от храната, толкова повече ще открием ефекти върху човешкото здраве.

 

 

Суперхраните в детското хранене: могат ли сами да направят разликата?

 

Когато става въпрос как това се практикува в ежедневното хранене на децата, отговорът се превръща в пъзел. Благоприятният ефект на хранителните вещества се основава главно на синергията, т.е. взаимодействието на храните, но и на съставките помежду им. Освен това, нито една храна, ако се добави към ограничено разнообразие от детски диети, не може да осигури максимално здраве на детето. Например, при дете, което никога не яде зеленчуци, киноата няма да намали общия риск от затлъстяване. В допълнение, храната може да се превърне в лекарство, когато се приема в подходяща доза и честота. Когато честотата на консумация е недостатъчна, например 2-3 плода седмично, тогава къпините не са достатъчни, за да оптимизираме здравето на нашите деца. Към това добавете факта, че диетата на бебето, богата на преработена захар и трансмазнини, не може да бъде компенсирана чрез добавяне на джинджифил или спирулина.

 

Могат ли родителите да дадат добър пример?

 

Първата суперхрана на нашите малки приятели са здравословните модели на хранене, тоест това, което правим всеки ден вкъщи с нашата диета. Организираните и ограничени хранения, започващи от закуската са важни, нека не разбираме погрешно това, но и нека включим повече зеленчуци, плодове, по-често бобови растения, пълнозърнести храни и растителни мазнини, като зехтин и авокадо за дневна доза суперхрана. Суперхраната, с други думи, може да бъде идеалното допълнение към здравословната диета на децата, обогатявайки я с полезните си съставки.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Доставка

Срока за доставка е от 1 до 4 работни дни. Доставките се заплащат съответно : 4,80лв. при поръчка до офис на спиди, 4,80лв. при поръчка до офис на еконт и 6лв. при поръчка до точен адрес. При поръчка над 80лв. получавате безплатна доставка!