Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

Обривите при децата: Кога е алергия?

Обривите при децата: Кога е алергия?

 

Полезно е да можете да разграничите обриви, при които е необходим директен контакт с лекар. Защото има обриви, които изискват незабавна медицинска помощ и които може да бъдат опасни. Обривът, въпреки че се появява върху кожата, не винаги е дерматологичен случай.

 

Но нека да определим какво е обрив

 

Това е промяна в гладкия външен вид на кожата, под формата на червени лезии, понякога с различен нюанс и степен. Може да бъде под формата на ухапване от комар, участък, приличащ на главата на карфица, който се подува, може да бъде мехурче с течност, подобно на акне, да има груба и / или мехурчеста текстура. Местата, на които се появява, са практически по цялото тяло, с изключение на скалпа. Понякога обрив може да се появи и в устата. На скалпа се появяват само варицела и себореен дерматит. Обривът може да бъде придружен или не от треска и може да изчезне или не с натиск. Може да предизвика сърбеж у детето или тревожност у бебето.

 

 

На фона на всичкото това изобилие от информация какво е подозрителното при алергичен обрив?

 

Алергичният обрив обикновено е уртикариален, т.е. придружен от интензивен сърбеж. Това не означава, че обривите, причинени от вируси, не могат да бъдат уртикария, както в случая с варицела. Тя може да има всякаква форма и разпределение в тялото. Обикновено тя е пряко свързана с причиняващия фактор. Храни, лекарства, стрес, упражнения, ухапвания от насекоми - всичко това може да е свързано с алергични обриви. През повечето време обривът и треската не са алергии. Обратно, обрив и кашлица или стомашна болка или затруднено преглъщане може да означава анафилаксия. Последното е изключително спешно състояние и изисква незабавно лечение.

 

Както стана ясно по-горе, атипичните вирусни обриви, които водят до лека респираторна или стомашно-чревна инфекция, почти никога не са алергични. Особено внимание трябва да се обърне на лилави или пурпурно-цветни обриви, които не изчезват при натиск. Това може да означава сериозни състояния без алергия и определено се нуждаят от медицинска помощ.

 

Накратко, родителите могат да обмислат алергията като вариант, когато детето развие сърбящ обрив, още повече, когато е тясно свързано с храната (в рамките на час след хранене), или с лекарства (особено след първата доза) и като втора причина упражнения, излагане на екстремни температури или стрес.

 

Във всички горепосочени ситуации единственият, който може да отговори отговорно, е лекуващият лекар. Въпреки това, трябва да се обърне специално внимание, ако обривът е придружен от други симптоми, които могат да скрият също толкова сериозни състояния.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Доставка

Срока за доставка е от 1 до 4 работни дни. Доставките се заплащат съответно : 4,80лв. при поръчка до офис на спиди, 4,80лв. при поръчка до офис на еконт и 6лв. при поръчка до точен адрес. При поръчка над 80лв. получавате безплатна доставка!