Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

Психичното здраве на детето по време на пандемия

Психичното здраве на детето по време на пандемия

 

В България децата бяха първите, които бяха ограничени да си стоят вкъщи и дейностите им бяха отложени. От проучванията до този момент децата, които са били болни, не са имали тежка клинична картина или големи усложнения - освен в някои случаи - обаче поради вече дългите дни на изолация у дома и неизвестната продължителност на времето, в която всички сме призовани да останем вкъщи, психичното им здраве е особено уязвимо.

 

Този период на криза, предизвикан от пандемията, причинява силен стрес както за децата, така и за възрастните. За да поддържате психическо и психосоциално благополучие по време на епидемията, следвайте инструкциите за подпомагане на вашите родители / настойници, както и полезни съвети за себе си:

 

Помогнете на децата да намерят положителни начини за изразяване на отрицателни емоции като страх, тъга и безпокойство. Всяко дете има свой собствен начин на изразяване на своите емоции. Понякога участието в творческа дейност, като например игра и рисуване, може да улесни този процес. Децата се чувстват облекчени, когато могат да изразят и предадат своите чувства в безопасна и подкрепяща среда.

 

Поддържайте максимално навиците и  ежедневните занимания (напр. четене, участие в къщни работи) или помагайте за създаването на нови, които включват обучение, игра и релакс.

 

Създайте подкрепящ социален контекст. Децата се нуждаят от любов от възрастните и повече внимание през трудни времена. Насърчете ги да продължат да играят и да говорят или в семейството, или с приятелите си чрез видео разговори, тъй като това намалява усещането за социална изолация.

 

Във времена на стрес и криза е обичайно децата да стават по-привързани и по-взискателни към родителите. Говорете с тях за COVID-19, като използвате правилния и подходящ за възрастта начин.

 

Не забравяйте, че децата често се научават на емоции от важните в живота им възрастни. Така начинът, по който реагирате на криза, е жизненоважен. Важно е да управлявате емоциите си и да останете спокойни, да се вслушвате в техните тревоги, да им говорите мило, да ги успокоявате, да ги прегръщате и да им напомняте, че ги обичате и се гордеете с тях. Това ще създаде климат на безопасност и положителни емоции.

 

 

Но какво става, ако единият или двамата родители се заразят с COVID-19?

 

Освен да се самоизолирате в стая в дома си и да следвате инструкциите на вашия лекар, вие също трябва да гарантирате, че всички мерки за закрила на детето са приложени. Много е важно да имате чести контакти, като използвате различни начини (например видео разговори, социални медии в зависимост от възрастта на детето, картини, стихове) и да потвърдите, че сте добре.

 

Вашето психично е особено важно, както отбелязахме, затова е добре да запомните следното:

 

Нормално е да се чувствате тъжни, разтревожени, уплашени или ядосани по време на криза.

 

Говорете с хора, на които имате доверие. Комуникирайте с приятелите и семейството си.

 

Ако трябва да останете вкъщи, поддържайте здравословен начин на живот, като балансирате работата и домакинските задължения с правилно хранене, адекватен сън, тренировки, общуване с близки вкъщи или използване на социални медии.

 

Избягвайте употребата на цигари и алкохол, за да се справите с емоциите си.

 

Използвайте надеждни източници за вашата осведоменост.

 

Намалете времето, което вие и вашето семейство прекарвате в гледане или слушане на новини за пандемията.

 

Потърсете помощта на психолог / психиатър чрез скайп сесии, ако не успявате да управлявате кризата и емоциите си.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Доставка

Срока за доставка е от 1 до 4 работни дни. Доставките се заплащат съответно : 4,80лв. при поръчка до офис на спиди, 4,80лв. при поръчка до офис на еконт и 6лв. при поръчка до точен адрес. При поръчка над 80лв. получавате безплатна доставка!