Количка

0 артикула

Категории

Вижте всички статии

Защо не трябва да включвате микровълновата фурна празна

 

Микровълновата фурна се основава на компонент, наречен магнит. Енергията, отделяна от магнита, кара водните молекули да вибрират при затопляне на храната. Микровълните преминават през материали, като например стъкло, но не и метал, което ги отразява и ги кара да „отскачат“ във фурната.

 

Поглъщане на енергия

 

Водата в храните поглъща енергията на микровълновата фурна, като не й позволява да отскача от металните стени на печката. Микровълните абсорбират само вода или съдържащи вода предмети, като храна. Работата с фурната само със стъклена плоча например е еквивалентна на това, че фурната е празна. Колкото по-високо е съдържанието на вода в храната, толкова по-бързо се загрява. Тъй като енергията влияе само на храната, не е необходимо предварително да загрявате микровълновата фурна както готварските печки.

 

Повреди в микровълновата печка

 

Докато микровълните отскачат във фурната, част от тази енергия отскача обратно на магнита, компонента, който генерира микровълновата енергия и я уврежда. Увреждането на магнита прави фурната неработеща. Подмяната на тази част може да струва повече от подмяната на цялата фурна.

 

Предложения от Domved.bg:

 

Ще се случи ли нещо лошо, ако микровълновата фурна работи празна?

 

Отговорът определено е да. Това няма да се случи през първите 30 секунди, дори и в първата минута. Обикновено можете да работите с микровълнова фурна за 2-3 минути, понякога и по-дълго, без да стане нещо катастрофално вътре.

 

Но гледайте какво се случва, когато фурната работи празна. В началото всичко е наред, защото кабинката, вратата, таблата (или чинията) абсорбират ненужната енергия. Нещата ще започнат да се затоплят, но все още не е критично положението. След няколко минути вътре ще започне да става много горещо, но знаете ли какво ще стане с цялата тази излишна енергия? Започва да се отразява на магнита и започва да се нагрява много. Ако фурната е с добро качество, вероятно ще падне част от вътрешната топлинна защита, преди нещо да се повреди.

 

Но ако фурната е проектирана неправилно, ще преживеете това, което се нарича "изтичане на топлина". В този момент някой произволен компонент във фурната ще започне да прегрява. Това ще продължи, докато нещо прекъсне пътя към огъня! Възможно е да светне и да неутрализира изолацията на кабелите или пластмасовите компоненти да се запалят.

 

По-лошо от празна

 

Поставянето на метални предмети без вода във фурната увеличава риска от повреда. Искри възникват, когато парче метал е поставено във фурната и рискът от пожар и / или експлозия е много голям.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Доставка

Информираме ви, че поради ситуацията с COVID-19 и обявеното извънредно положение и невъзможността за зареждане на голяма част от стоките в сайта domved.bg, преустановяваме работа временно до изтичане на срока за извънредна ситуация в страната.  

 

Изпращане на пратки

Единствено продуктите от първа необходимост в сайта ни като дезинфектанти и маски ще бъдат изпращани при наличност на продукта! Моля считайте всичките поръчки, направени след 13.03.2020г. до днес с изключение на поръчките за дезинфектанти/маски за отказани! Извиняваме се за причиненото неудобство!