Дата: 06 Апр 2020
Необходими съставки:
20-25 скариди
80 гр. зехтин
1 средно голяма глава кромид
2-3 пресни стръка лук
2 скилидки чесън
2 с.л. горчица
1/2 чашка узо
3-4 пресни домата
няколко капки табаско (по желание)
1 зелена чушка (по желание)
2 с.л. магданоз
100 гр. сирене фета
сол
пипер
червен пипер
риган
Приготвяне:
Първо почистете скаридите.
В голяма тенджера в зехтина задушете нарязания кромид, чесъна, пресния лук и черен пипер (ако използвате).
След като се сотират, добавете горчицата и разбъркайте добре.
След това добавете узото.
Обелете и нарежете доматите на четири, а ако са малки - наполовина.
След това ги добавете в тенджерата с малко вода и подправете със сол и черен пипер.
Добавяме няколко капки табаско, за по-специален вкус.
Оставете соса да къкри около 15 минути и добавете скаридите и нарязания магданоз.
Продължете готвенето за около 6 минути, докато скаридите се зачервят.
Накрая добавете натрошеното с ръце сирене фета и ригана, разбъркайте и сервирайте вашите ароматни скариди.
Добър апетит и наздраве!
Бонус съвети:
Ако обичате по-пикантен вкус можете да добавите малко люта чушка - цяла или нарязана на парчета.
Вместо традиционните скариди, може да използвате като по-евтина алтернатива скариди карамот.
Като алтернатива вместо домати може да добавите 10-12 чери доматчета или 1 чаша доматен сос.
Когато почиствате скаридите, по желание може да оставите главата и опашката, но после ще ви бъде по-трудно да ги изядете.
Накрая може да добавите малко лимон отгоре на скаридите, за да им придадете допълнителен вкус.
Надяваме се, че с нашата рецепта и кулинарни съвети сме ви вдъхновили да опитате скариди, дори да не те особено големи почитатели на морските дарове.