Дата: 22 Май 2020
Необходими продукти:
1 голяма чаша леща
9 чаши вода
4 малки лъжици сол
1 голяма чаша макарони, нарязани
2 с.л. зехтин
1 голяма чаша ориз
2 големи глави лук
1 скилидка чесън
1 чаша домат обелен, смлян
Изпълнение на рецептата:
Първо изчистете и измийте добре лещата.
Напълнете тенджера с три чаши вода, добавете една малка лъжица сол, добавете лещата и когато водата заври, намалете достатъчно котлона и оставете лещата да къкри няколко часа (лещата трябва да стане мека, но да не се топи).
Прецедете добре лещата, изсипете я в купа и оставете настрана.
След това почистете добре тенджерата и налейте четири чаши вода.
Когато водата заври, добавете две лъжици сол и голяма чаша (същата, която използвахте за лещата) нарязаните макарони.
Тъй като при макароните и солта готвенето се нарушава, докато водата отново заври, трябва непрекъснато да бъркате макароните, за да не залепнат.
Сварете макароните за 10-15 минути.
Когато макароните заврат, изцедете ги, намокрете ги със студена вода и ги оставете настрана.
След това отново измийте тенджерата и я подсушете.
Изсипете две големи супени лъжици зехтин на дъното и го загрейте до средна температура.
Изсипете вътре голяма чаша ориз и запържете за не повече от три минути.
Налейте две чаши вода, малка лъжица сол и сварете ориза, като разбърквате в началото, за да не залепне.
Намалете котлона на слаб огън, покрийте съда и оставете ориза да къкри за 10-15 минути.
След това отхлупете тенджерата и я свалете от котлона, така че оризът да не бъде слепен.
Вземете двете големи глави лук и ги нарежете на половина.
Нарежете ситно половината лук на много тънки резени.
Измийте лука добре на чешмата и направете малка дупка, за да изчезне лютежът от вкуса му и го изцедете.
Нарязваме и скилидка чесън много ситно.
Загрейте зехтина в тиган.
На среден огън запържете лука, заедно с чесъна, докато лукът стане мек, придобие златист цвят и отделя от аромата си.
В тенджерата с ориза добавете макароните и лещата и с вилица разбъркайте всички продукти добре и равномерно.
Добавете лука, заедно с чаша белени домати.
Разбъркайте добре, за да може лука и доматите да достигнат навсякъде.
Накрая оставете ястието на слаб огън за десет минути.
Добър апетит!
Полезни съвети:
Ако нямате време, постоянно да миете и подсушавате съдовете, на трите котлона на печката в три отделни тенджери, едновременно сварете лещата, макароните и ориза.
Ако искате ястието Ви да е по-пикантно, сложете 2 скилидки чесън.
Като алтернатива, използвайте готова пумаро смес (домати на кубчета) вместо обелени домати.
Към ястието може да добавите нахут и леща.
Любопитни факти и информация за ястието:
Кушари е уникално египетско ястие, което се приготвя от ориз, макарони (или спагети), леща и нахут, покрити с пикантен доматен сос. На някои места се добавя малко винен оцет за допълнително овкусяване. Ястието кошари се счита за храна на бедния човек, защото е много питателно и даващо енергия, като в същото време се прави от евтини продукти и не отнема много време за приготвяне. Всички тези особености правят кошари изключително популярна храна сред египетския народ. Като една от най-традиционните улични храни в Египет, кошари е автентично ястие, което всеки гост на Египет трябва да опита поне веднъж. Също така Египетската кухня е известна и като раят за вегетарианците, тъй като е изградена предимно върху зеленчукови култури, приготвени най-вече с ориз. Най-ярък пример за този вегетариански рай е именно Кушари - едно от най-известните египетски ястия. То възниква в средата на 19 век и съчетава италиански, индийски и близкоизточни кулинарни елементи, защото по това време Египет е мултикултурна страна, в средата на икономически бум. През 1914 г. индийците се опитали да използват леща и ориз кичри, а италианците добавили макарони към ястието. С течение на времето Кушари се разпространило и се превърнало в популярно ястие чрез египетските войници.