Количка

0 артикула

Категории

Вижте всички статии

Кушари - рецепта с арабски вкус

 

Необходими продукти:

 

1 голяма чаша леща
9 чаши вода
4 малки лъжици сол
1 голяма чаша макарони, нарязани
2 с.л. зехтин
1 голяма чаша ориз
2 големи глави лук
1 скилидка чесън
1 чаша домат обелен, смлян

 

 

Изпълнение на рецептата:

 

Първо изчистете и измийте добре лещата.

 

Напълнете тенджера с три чаши вода, добавете една малка лъжица сол, добавете лещата и когато водата заври, намалете достатъчно котлона и оставете лещата да къкри няколко часа (лещата трябва да стане мека, но да не се топи).

 

Прецедете добре лещата, изсипете я в купа и оставете настрана.

 

След това почистете добре тенджерата и налейте четири чаши вода.

 

Когато водата заври, добавете две лъжици сол и голяма чаша (същата, която използвахте за лещата) нарязаните макарони.

 

Тъй като при макароните и солта готвенето се нарушава, докато водата отново заври, трябва непрекъснато да бъркате макароните, за да не залепнат.

 

Сварете макароните за 10-15 минути.

 

Когато макароните заврат, изцедете ги, намокрете ги със студена вода и ги оставете настрана.

 

След това отново измийте тенджерата и я подсушете.

 

Изсипете две големи супени лъжици зехтин на дъното и го загрейте до средна температура.

 

Изсипете вътре голяма чаша ориз и запържете за не повече от три минути.

 

Налейте две чаши вода, малка лъжица сол и сварете ориза, като разбърквате в началото, за да не залепне.

 

Намалете котлона на слаб огън, покрийте съда и оставете ориза да къкри за 10-15 минути.

 

След това отхлупете тенджерата и я свалете от котлона, така че оризът да не бъде слепен.

 

Вземете двете големи глави лук и ги нарежете на половина.

 

Нарежете ситно половината лук на много тънки резени.

 

Измийте лука добре на чешмата и направете малка дупка, за да изчезне лютежът от вкуса му и го изцедете.

 

Нарязваме и скилидка чесън много ситно.

 

Загрейте зехтина в тиган.

 

На среден огън запържете лука, заедно с чесъна, докато лукът стане мек, придобие златист цвят и отделя от аромата си.

 

В тенджерата с ориза добавете макароните и лещата и с вилица разбъркайте всички продукти добре и равномерно.

 

Добавете лука, заедно с чаша белени домати.

 

Разбъркайте добре, за да може лука и доматите да достигнат навсякъде.

 

Накрая оставете ястието на слаб огън за десет минути.

 

Добър апетит!

 

Полезни съвети:

 

Ако нямате време, постоянно да миете и подсушавате съдовете, на трите котлона на печката в три отделни тенджери, едновременно сварете лещата, макароните и ориза.

 

Ако искате ястието Ви да е по-пикантно, сложете 2 скилидки чесън.

 

Като алтернатива, използвайте готова пумаро смес (домати на кубчета) вместо обелени домати.

 

Към ястието може да добавите нахут и леща.

 

Любопитни факти и информация за ястието:

 

Кушари е уникално египетско ястие, което се приготвя от ориз, макарони (или спагети), леща и нахут, покрити с пикантен доматен сос. На някои места се добавя малко винен оцет за допълнително овкусяване. Ястието кошари се счита за храна на бедния човек, защото е много питателно и даващо енергия, като в същото време се прави от евтини продукти и не отнема много време за приготвяне.  Всички тези особености правят кошари изключително популярна храна сред египетския народ. Като една от най-традиционните улични храни в Египет, кошари е автентично ястие, което всеки гост на Египет трябва да опита поне веднъж. Също така Египетската кухня е известна и като раят за вегетарианците, тъй като е изградена предимно върху зеленчукови култури, приготвени най-вече с ориз. Най-ярък пример за този вегетариански рай е именно Кушари - едно от най-известните египетски ястия. То възниква в средата на 19 век и съчетава италиански, индийски и близкоизточни кулинарни елементи, защото по това време Египет е мултикултурна страна, в средата на икономически бум. През 1914 г. индийците се опитали да използват леща и ориз кичри, а италианците добавили макарони към ястието. С течение на времето Кушари се разпространило и се превърнало в популярно ястие чрез египетските войници.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Доставка

Срока за доставка е от 1 до 4 работни дни. Доставките се заплащат съответно : 4лв. при поръчка до офис на спиди, 4,50лв. при поръчка до офис на еконт и 5лв. при поръчка до точен адрес. При поръчка над 80лв. получавате безплатна доставка!