Дата: 10 Яну 2020
Необходими продукти за кейка:
1 ч. ч. олио
2 ч. ч. захар
прясно изцеден сок от един портокал
2 ванилии
3 яйца
2 средно големи портокала
1 пакетче бакпулвер
500 гр. брашно
Необходими продукти за сиропа:
3 с. л. маргарин
3. л. захар
1 ч. ч. портокалов сок
Приготовление:
Първо, измийте портокалите много добре, нарежете ги на 4 с корите, отстранете семките и ги сложете в блендер като внимавате да не станат на сок.
Разбийте олиото и захарта, а докато все още ги разбърквате добавете последователно яйцата, ванилията, пресятото брашно, бакпулвера, сока и накрая портокалите.
След това изсипваме нашата смес в намаслена кръгла форма за кекс и печем за 50 до 60 минути на 170 градуса в предварително загрята фурна.
Внимание: поставете формата на последното ниво на фурната.
След като кейкът се изпече, извадете от фурната и оставете леко да изстине.
След това приготвяме сиропа, с който ще залеем готовия кейк. Разтопете маргарина със захарта и добавете портокаловия сок.
Варете тази смес за 2-3 минути и накрая залейте студения кекс с готовия и все още горещ сироп.
И кейкът е готов за сервиране. Добър апетит!
Съвет:
За да стане кейка достатъчно пухкав, не отваряйте фурната през първите 30 минути от печенето, в противен случай тестото ще спадне и ще загуби обема си.