Количка

0 артикула

Категории

Вижте всички статии

Вкусна лазаня със спанак, сирене фета и сушени домати

 

Необходими продукти:

 

1 пакет лазаня
75 гр. зехтин
1 кг спанак, едро нарязан
4 стръка праз, на тънки филийки (само бялата част)
4 стръка пресен лук, на тънки филийки (със зелени листа)
1 глава кромид лук, нарязан на ситно
1/2 връзка копър, нарязан на ситно
1 л. мляко, прясно
400 гр. сирене фета
10 сушени домати, нарязани на ситно
2 узрели пресни домата, настъргани
сол
пипер, прясно смлян

 

Начин на приготвяне:

 

На първо място, след като почистите и измиете зеленчуците, ги нарежете.

 

В широка и плитка тенджера сотирайте зехтина, нарязания кромид лук, пресния лук и праза на среден огън за 5 до 6 минути, докато станат прозрачни.

 

След това добавете едро нарязания спанак и го оставете за 2 до 3 минути.

 

Изсипете млякото и оставете сместа да ври 8 до 10 минути, винаги на среден огън.

 

Нарежете сушените домати и ги добавете в тенджерата.

 

Запазете 1 чашка натрошено сирене фета, а останалото изсипете във врящата смес.

 

Подправете с пипера, копъра и солта.

 

След това в намазнена огнеупорна тавичка разпределете слой лазаня.

 

Изсипете около 1/3 от сместа.

 

Продължете с лазанята и сместа като направите още два слоя.

 

Завършете, като изсипете настърганите домати, поръсете с останалата фета и залейте с малко зехтин.

 

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути, докато стане хрупкава.

 

Оставете лазанята да изстине 10 минути и след това я нарежете на парчета.

 

Вашето ястие е готово!

 

Добър апетит!

 

Полезни съвети:

 

Може да гарнирате лазанята с всякаква салата по ваш избор.

 

Като алтернатива може да поръсите лазанята с магданоз.

 

Класическият сос болонезе се приготвя с нарязано месо и се оставя да къкри за няколко часа на закрито, на много слаб огън. Ако използвате мляно месо, намалете времето за готвене, но имайте предвид, че колкото повече време отделите на соса болонезе, толкова по-перфектен ще бъде вкусът и текстурата.

 

Винаги охлаждайте каймата или месото за сос болонезе с малко вино, защото виното дава перфектни аромати. Можете да използвате бяло и червено вино.

 

Използвайте дълбока тава, защото при печенето понякога сосовете преливат и излизат отвън.

 

Любопитна информация:

 

Лазанята лесно би могла да бъде описана като кулинарно парти с макаронени изделия. Сложността и богатството на съставките, с които тя може да се комбинира, много често дават триумфални резултати, разбира се за радост на небцето. В същото време тя е изключително засищаща.

 

Името ѝ идва от гръцката дума lasana, която означава съд или тава, където се пече храна. Древните гърци били свикнали с този особен начин на готвене - нещо, което по-късно и римляните възприели, „кръщавайки го“ като lasagnum. Разширяването на Римската империя също спомогнало за разпространението на този специфичен стил на готвене. През вековете италианците променят lasagnum на lasagna, използвайки термина за много вкусна паста.

 

Една от най-класическите рецепти е традиционната болонезеска лазаня, която самите италианци твърдят, че вкусово свързва Севера с Юга на съседната страна. За правилното ѝ изпълнение трябва да се следват някои много специфични стъпки. Първата е свързана с правилния избор на кайма, или по-скоро с месото, с което ще се направи плънката. Тя трябва да се състои от смесено варено говеждо и свинско месо, към което трябва да се добави много качествен доматен сос. Може да бъде допълнена с кориандър, прясно настъргано сирене по ваш избор и яйце, което ще даде повече плъстност и ще помогне за по-добрата спойка на плънката с корите.

 

В следващата стъпка трябва да намажете тавичката с малко зехтин и да сложите първия слой лазаня, като добавите рикота или някакво друго крема сирене като внимавате с количеството. След това добавяте месото отгоре, следващия слой лазаня и повтаряте така още 3-4 пъти. Завършвате "строежа" с настърган пармезан и малко повече сос. Но това - на последно ниво - трябва да се прави внимателно, за да се избегнат фалове.

 

Накрая следва печенето. Загрейте фурната до 180° C и печете за около 30-40 минути. В идеалния случай можете да покриете тавичката с фолио през първата половина на процеса, така че течностите да се абсорбират по-лесно и да се създаде коричка.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Доставка

Срока за доставка е от 1 до 4 работни дни. Доставките се заплащат съответно : 4,80лв. при поръчка до офис на спиди, 4,80лв. при поръчка до офис на еконт и 5,80лв. при поръчка до точен адрес. При поръчка над 80лв. получавате безплатна доставка!

Нови продукти