Дата: 05 Май 2020
Необходими продукти:
200 гр. кайма от говеждо месо
3 с. л. лук, нарязан на ситно
5 с. л. пресен домат, настърган на ренде
2 с.л. чушки, нарязани на ситно
3 ч. л. лют червен пипер
сол
3 с. л. доматено пюре
копър
магданоз
500 гр. брашно за тестото
Изпълнение на рецептата:
Първо пресейте брашното в купа, добавете щипка сол, малко вода и омесете, докато тестото се сгъсти и стане гладко.
Оставете го настрана.
В купа пригответе пълнежа.
В голяма купа добавете каймата, нарязания лук, прясно настъргания домат, нарязаните чушки, лютия пипер, 2 ч. л. сол, доматеното пюре и 2 ч. л. от нарязаната магданозена смес.
Разбъркайте добре на ръка.
След това разделете тестото на 4 равни части.
Разточете всяка част на кръгъл лист.
Разстелете пълнежа, който приготвихте върху цялата повърхност на листа и го поставете във фурна за около 3 минути.
Повторете с толкова пици, колкото искате да приготвите.
Всяка пица се сервира с домат, люта чушка и лимонов сок.
Добър апетит!
Съвети:
След като извадите готовите пици от фурната, можете да намажете краищата им или целите с разтопено масло.
Лахмаджун може да се сервира и с цедено кисело мляко.
Любопитни факти:
Предполага се, че ястието се е появило за пръв път през 2 хилядолетие пр.н.е. когато асирийците са го предлагали на гръцки търговци, които са разпростанили ястието в Европа.
В Турция и в повечето арабски страни го наричат „lahmacun“.