Дата: 14 Апр 2020
Необходими продукти:
1 кг брашно за всякакви нужди
350 гр. захар
2 с. л. канела
40 гр. прясна мая
400 гр. стафиди
1/2 чашка коняк
1 ч. ч. зехтин
1/2 ч. л. сол
1/2 ч. л. карамфил
Карамфилови семенца (ако искате да направите "очи" на сладките)
сусам (по желание)
Приготовление:
Разтворете маята в чаша топла вода.
В голяма купа пресейте цялото количество брашно.
Направете дупка в средата и изсипете разтворената мая.
Добавете зехтина, солта и захарта. Запазете лъжица захар за по-късно.
Омесете сместа, докато стане тесто, но не прекалено стегнато. Ако е необходимо, добавете още една чаша топла вода. Тестото се прави лесно, защото зехтинът спомага.
Покрийте тестото и го оставете на топло място за 1 час.
За пълнежа намачкайте стафидите и когато станат на паста, добавете лъжица захар, коняка, канелата и карамфила и разбъркайте.
Разделете тестото на 8 равни парчета и го разстелете с ръце, за да получите продълговата форма.
Поставете еднакво количество от пълнежа (яколко супени лъжици) върху всяко парче.
Покрийте пълнежа с тестото и го оформете като малки човечета. За кръстосани ръчички правим от останалото тесто тънки „спагети“, които ги пресичаме от задната страна на тялото и ги връзваме във формата на кръст отпред. Просто, нали?
И накрая, ако искате да спазим традицията, поръсете сладките със сусам и добавете 2-3 семенца карамфил за очи и уста.
Сложете сладките в намазнена тава, така че да са на известно разстояние една от друга. Това се прави, защото доста разширяват обема си.
Покрийте тавата и оставете лсладките да набъбнат на топло място. Ще отнеме около половин-един час.
Накрая изпечете сладките в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40-50 минути.
След като са готови, оставете ги да изстинат малко преди да ги извадите от тавата. След това ги подредете в чиния или ги декорирайте в кошничка.
Честит Великден!
Съвет: Пълнежът на сладките не е задължителен. Някои изобщо не слагат, други слагат стафиди (като в нашата рецепта) или смлени орехи и бадеми, но може и смокини, мед или каквото желаете.