Количка

0 артикула

Категории

Вижте всички статии

Нахут с чушки на фурна, просто перфектно!

 

Необходими продукти: 

 

400 гр. нахут дебел
1 ч.л. сода (за накисването) или 2 ч. л. сол на кристали
4 пресни чушки (зелени и червени) нарязани на едро
1 глава лук нарязана
2 скилидки чесън настърган или счукан
300 гл. доматен сок или настърган пресен домат
1/2 чаша зехтин
1/2 ч. л. захар
1/2 ч. л. кимион
1 дафинов лист
сол, черен пипер

 

Предложения от Domved.bg:

 

Приготвяне:

 

Първо, от предната вечер сложете нахута си в купа с вода, добавете 1 чаена лъжичка сода и го оставете да кисне. Като алтернатива, ако не искате сода, добавете 1-2 чаени лъжички едра сол.

 

На следващия ден изплакнете нахута пред да започнете с готвенето.

 

Сложете в тенджера вода и дафиновия лист, изсипете нахута и оставете да се вари до омекване.

 

След това го отцеждате, изхвърляте лавровия лист, но запазвате водата, защото тя ще ви трябва за печене.

 

В тиган сложете зехтина и задушете нарязания лук и чесън, докато омекнат (1-2 минути на среден огън).

 

След това добавете в тигана и чушките, които сме нарязали на дебели филийки или кубчета (както предпочитате).

 

Когато чушките също омекнат, добавете настърганите домати (ако имате пресни още по-добре), захарта, кимиона, солта и черния пипер. Ако предпочитате по-мазно, добавете още малко зехтин.

 

Варете соса, докато се сгъсти.

 

Загрейте фурната до 180 градуса.

 

Вземете едно гювече (може и тава или йенска тенджера) и сложете нахута.

 

Отгоре изсипете соса с чушки.

 

Ако нахутът не е напълно покрит от соса, добаветее и чаша от бульона, която запазихте при първото му варене.

 

Накрая печете нахута във фурната, докато хване хрупкава коричка отгоре. Ако започне да изсъхва по време на печене, добавете още малко от бульона.

 

Сервирайте нахута горещ със сирене и добър апетит!

 

Какво трябва да знаете за нахута

 

Нахутът е истинска суперхрана, тъй като е пълен с фосфор, магнезий, калций и желязо, както и с витамини B, K, E и C.

 

Нахутът се яде варен като бобовите растения, но може да се яде и като ядки (известни като леблебия или страгали).

 

След правилна обработка нахутът може да се превърне в кафе или поне в заместител!

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Доставка

Информираме ви, че поради ситуацията с COVID-19 и обявеното извънредно положение и невъзможността за зареждане на голяма част от стоките в сайта domved.bg, преустановяваме работа временно до изтичане на срока за извънредна ситуация в страната.  

 

Изпращане на пратки

Единствено продуктите от първа необходимост в сайта ни като дезинфектанти и маски ще бъдат изпращани при наличност на продукта! Моля считайте всичките поръчки, направени след 13.03.2020г. до днес с изключение на поръчките за дезинфектанти/маски за отказани! Извиняваме се за причиненото неудобство!