Дата: 04 Окт 2019
За да получите яйцето, което искате, трябва да знаете една проста техника. Първото нещо, което трябва да направите, е да проверите дали и колко е прясно яйцето. Поставете го в съд с вода и забележете как "стои":
Много пресните яйца, стоят на дъното на съда. Ако е на една седмица, ще забележите, че по-широкият им край (дупето, както сме свикнали да казваме) ще бъде леко повдигнат. Ако е на 2-3 седмици, тогава тази страна ще бъде доста повдигната и яйцето ще застане на дъното със заострената си страна. Ако са повече седмици (не ги яжте!), тогава ще ги видите да плуват по повърхността.
Метод за перфектно сварено яйце
1. Поставете го в съд със студена вода от чешмата. Уверете се, че водата го покрива с 2 см.
2. Загрейте водата до завиране без да поставяте капак на съда.
3. Махнете съда от котлона и захлупете с капак.
4. Оттам нататък... регулирайте хронометъра според таблицата по-горе, в зависимост от това колко твърдо сварено искате да бъде яйцето.
5. Сложете го в друг съд със студена вода и оставете за минута.
6. Обелете го и... Добър апетит!