Дата: 03 Окт 2019
За лятото няма нищо по-хубаво от това да ядете много пресни и ароматни зеленчуци и зехтин! За да се погрижите за диетата и тялото си и през това лято ястията по-долу са перфектният избор!
Равиоли с маслини
Необходими продукти:
- 2 пакета равиоли със спанак
- сушени домати
- 1/2 чаша маслини Каламата
- 3 с. л. белени счукани бадеми
- малко босилек
Приготовление:
Сварете равиолите, колкото е посочено на опаковката. Когато са готови, отцедете. В голям тиган с незалепващо покритие изсипете супена лъжица зехтин и на среден огън приготвяме сварените равиоли, сушените домати, нарязания босилек и бадемите. Рецептата отнема около 15 до 20 минути и е достатъчна за 4 порции. Всяка порция има около 400 калории. С всяка порция получавате около 40% витамин А и С.
Питки с пилешко и сос от кисело мляко
Необходими продукти:
- 1 ч.л. лимонова кора
- 2 ч.л. лимонов сок
- 5 с.л. зехтин
- 1 ч.л. риган
- 3 ч.л. счукан чесън
- малко парче люта чушка
- половин килограм пилешки гърди
- 1 краставица
- половин чаша кисело мляко
- 2 ч.л. мента
- 1 чушка, нарязана на ивици
- 2 пълнозърнести питки
- 4 листа маруля
- половин чаша нарязан червен лук
- 1 чаша нарязани домати
Приготовление:
В голяма купа изсипете лимоновата кора (настъргана), лимоновия сок, 3 с.л. зехтин, чесън и червен пипер. Добавете пилешките гърди и оставете да се мариноват за час или повече.
След това за приготвянето на соса изсипете настърганата краставица в цедка със сол и я прецедете, за да остави сока. В средно голяма купа изсипете ментата, киселото мляко, чесъна, отцедената краставица и 2 с.л. зехтин с малко сол, разбъркайте добре и оставете в хладилника.
Загрейте фурната на средно висока температура. Печете пилешките гърди и проверявайте, докато придобият загар отвън. Проверете дали са изпечени и отвътре. За сервирането в тиган с незалепващо покритие загрейте питките и ги нарежете на половина. Добавете малко сос към всяко парче питка, парче пилешки гърди, маруля, лук и домат. Всяка питка има 350 калории и 37 грама протеини. Това е една от малкото нискокалорични рецепти, на които ще се насладите!
Гаспачо със скариди
Необходими продукти:
- 8 средно големи домати, нарязани и обелени
- 1 средно голяма нарязана краставица
- 1 средно голяма нарязана зелена чушка
- 1 чаша доматен сок
- 1/2 чаша нарязан лук
- 3 ч.л. червен оцет
- 2 ч.л. зехтин
- една скилидка счукан чесън
- малко кимион
- 1 пакет почистени скариди
Приготовление:
В голям тиган с незалепващо покритие запържете скаридите от двете страни. Отнема около 2 минути всяка страна. В голяма купа смесете доматите и сока, черния пипер, краставицата, лука, оцета, зехтина, чесъна и кимиона. Добавете скаридите една по една в сместа. Покрийте купата с фолио и оставете в хладилник за един ден. Гаспачо е студена испанска супа, идеална за лятото! Определено е много подходящ избор за нискокалорични рецепти! Всяка порция от около една и половина чаши има само 192 калории, 17 грама протеини и много витамини!