Дата: 27 Сеп 2019
Шоколадови близалки
Необходими продукти:
400 гр. шоколадов кувертюр
дървени пръчици за близалки.
Приготвяне:
Разтопете кувертюра на пара и след като се е готов, оставете леко да се охлади. В една тавичка сложете хартия за печене и в шприц или сладкарски плик сложете разтопения кувертюр. Сложете тънък слой от кувертюра върху хартията в каквито форми искате и поставете в средата пръчиците за близалки. След това сложете още един слой от кувертюра. Можете да поръсите с цветни пръчици ако желаете. След това ги оставете за 15 минути в хладилник да се охладят. Вашите шоколадови близалки са готови.
Шоколадова торта
Необходими продукти:
50 гр. какао
280 гр. захар
375 мл. вода
300 гр. масло
225 гр. брашно
1/2 к.л. бакпулвер
1/2 к.л. сода за хляб
2 ванилии на прах
2 яйца
300 гр. натрошен кувертюр.
Приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса и намаслете 2 тавички за печене с диаметър 20 см. В купа смесете какаото, 100 гр. захар и 250 мл. вода. В друга купа смесете брашното, бакпулвера, ванилията и содата. Паралелно разбийте с миксер 125гр. масло със 150 гр. захар. След като маслото стане пухкаво, добавете яйцата едно по едно. Бавно изсипете сместа с брашното и след това сместа с какао, захар и вода. Разбъркайте добре и накрая разделете сместа в двете тавички и печете 30 минути. В тенджера изсипете останалите 30 гр. захар, 125 мл. вода и 175 гр. масло. След като се хомогенизира и разтопи, отстранете тенджерата от котлона. Изсипете в кувертюра и разбъркайте. Оставете го да престои един час при стайна температура и го разбъркайте за известно време. Когато сместа изстине, извадете блатовете от тавичките и започнете да нареждате. Разпределете върху единия блат една трета от сместа, отгоре сложете втория блат и добавете още една трета от сместа, а последната една трета я използвайте за покриване на страните. Шоколадовата торта е готова да й се насладите.
Шоколадов тарт с ягоди
Необходими продукти:
250 гр. бисквитки Oreo
100 гр. разтопено масло и допълнително 1 с.л. масло на стайна температура
2 с.л. сладко от ягоди
500 мл. заквасена сметана
450 гр. кувертюр
250 гр. ягоди
2 с.л. коняк.
Приготвяне:
Разбийте бисквитките с миксер до натрошаване. Сложете ги в разтопеното масло и разбъркайте, за да стане сместа основа за тарта. В тавичка с диаметър 26 см. сложете бисквитената смес и отгоре разпределете сладкото. Поставете основата във фризера за половин час. В тенджера изсипете заквасената сметана и когато заври, свалете от котлона и добавете кувертюра натрошен на парченца. След като се разтопи и превърне в хомогенна смес, добавете коняка и 1 с.л. масло. Разбъркайте внимателно и оставете сместа да се охлади. След като изстине, извадете основата от фризера, изсипете сместа отгоре и накрая украсете тарта с ягодите. Сложете готовия тарт в хладилник за 1 час преди да го сервирате.
Шоколадово брауни
Необходими продукти:
1/2 ч.ч. масло
160 гр. кувертюр
3 яйца, 1 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. брашно
1/4 к.л. сол
40 гр. млечен кувертюр на топчета
Приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса. В тенджера разтопете маслото и след това добавете кувертюра. Разбъркайте добре и оставете сместа настрана. С миксер разбийте яйцата със захарта. Време е да добавите студената смес от кувертюра с маслото и след това да изсипете брашното и солта. Накрая сложете и топчетата кувертюр. Печете в леко намазана с масло и брашно тавичка за половин час.
Шоколадова сладоледена торта с бишкоти
Необходими продукти:
340 гр. кувертюр
400 гр. подсладено със захар мляко
300 гр. бишкоти
40 гр. десертно вино Винсанто
1 опаковка шоколадов сладолед.
Приготвяне:
Разтопете на пара кувертюра, след това добавете подсладеното мляко и разбъркайте до хомогенизиране. Вземете подвижна форма за торта и започнете да нареждате бишкотите, след като сте ги потопили леко във Винсанто. Поставете слой бишкоти на дъното и след това подредете изправени бишкоти отстрани. Ред е на шоколадовия сладолед. Разстелете го върху основата с бишкотите - сложете половината сладолед в началото, след това още един слой бишкоти, другата половина сладолед и накрая сложете разтопения кувертюр и натрошете малко бишкоти отгоре. Поставете готовата торта в хладилника и я оставете да престои 12 часа.