Дата: 02 Мар 2020
Необходими продукти:
1 1/2 кг спанак, нарязан на едро
1/2 кг едър фасул
1 изсушен лук, нарязан на ситно
1 стрък праз, нарязан на ситно
1 връзка копър, нарязан на ситно
1 връзка магданоз, нарязан на ситно
3-4 пресни кромидчета, нарязани на ситно
2 чаши сирене фета, натрошено на едро
2 домата, нарязани
1 чаша зехтин
малко сухар, настърган
сол
пипер, прясно смлян
Приготвяне:
Първо, от предната вечер накиснете фасула в много вода, с малко сода за хляб (на върха на лъжицата).
На следващия ден изплакнете фасула, оставете го да ври около 30 минути и прецедете.
Измийте спавака и го накъсайте или нарежете на едри парчета.
След това поръсете с малко сол и я втрийте с ръце, докато излезе сока му.
След това изсипете в спанака подправките, праза, чесъна, сушения лук и сиренето и разбъркайте добре всичко (Запазете малко сирене за поръсване).
В намазнена тава за печене сложете половината зеленчуци, добавете фасула и залейте отгоре с останалата смес.
Добавете отгоре нарязаните домати, зехтина, солта, пипера, гарнирайте с малко сирене и поръсете с настъргания сухар.
Накрая печете във фурна, на последната скара на 170 градуса за около час, за да запази маслеността си и да не изсъхне прекалено.
Вашият фасул със спанак и сирене фета е готов.
Добър апетит!
Съвети:
Ако при варене на бобови растения добавяте супена лъжица горчица на прах, ще ограничите подуването на корема, което те причиняват.
По време на строгите пости може да премахнете от рецептата сиренето и зехтина.