Количка

0 артикула

Категории

Вижте всички статии

Не искам да ваксинирам детето си

 

Какво представляват ваксините?

 

Ваксините са специфични вещества (антигени), които стимулират защитните механизми на организма, така че той развива антитела и е защитен от болестта, причинена от вирусни агенти, съответстващи на тези антигени. Профилактиката на заболяването може да бъде постоянна (за цял живот) или преходна и пълна или частична. Учените непрекъснато работят върху развитието на ваксините, за да постигнат максимален отговор на антителата с най-малко странични ефекти.

 

Важни ли са ваксините?

 

Създаването и широкото приложение на ваксините са мощно оръжие срещу много инфекциозни заболявания. Времето показа, че масовата ваксинация на населението е най-успешният, безопасен и ефективен метод за предотвратяване на сериозни заболявания. Поради широко разпространената ваксинация в Европа, случаите на полиомиелит, тетанус и дифтерия при новородени намаляха драстично. Резултатите от надлъжно проучване, направено в САЩ относно влиянието на ваксините върху общественото здраве през периода 1993-2013 г. бяха впечатляващи: 322 000 000 заболели и 732 000 смъртни случаи са избегнати поради масовата ваксинация.

 

Необходими ли са ваксините за нашите деца?

 

Ваксинирането е важен параметър за предпазване на децата от сериозни и потенциално смъртоносни заразни заболявания и гарантира по-добро качество на живот за тях. Следователно всеки родител, който се грижи за доброто здраве на своето дете и всеки социално отговорен гражданин, трябва да се грижи за ваксинирането си според ваксинационната програма на страната, в която живее и която е съставена въз основа на честотата на инфекциозните заболявания в съответния регион.

 

Предложения от Domved.bg:

 

Антиваксинационното движение: модна тенденция или опасна традиция?

 

Когато някой трябва да реши дали да подложи детето си на болезнена (повечето ваксини са инжекционни), повтаряща се и скъпа процедура, която може да предизвика него странични ефекти, за да избегне заболяване, за което дори не знае или е изключително рядко, след това той размишлява и често търси информация, която, ако идва от неоторизирани и полуобучени хора, може да бъде подвеждаща и дори опасна. Суеверното отношение към ваксинациите не е нищо ново. От времето на първата ваксина срещу едра шарка преди 200 години, много хора изразиха драстично опасенията си от ваксината. Оттогава клеветите срещу ваксинирането с неоснователни доказателства или дори измама се увеличават с течение на времето, което води до епидемии със сериозни последици за общественото здраве. Последователите на антиваксинационната теза твърдят, че ваксините причиняват сериозни заболявания и съдържат вредни за човешкото тяло съставки. В наши дни дезинформацията се разпространява бързо през интернет, където лесно и бързо неизчерпателна информация може да повлияе на мнението на милиони хора.

 

Според обширен мета-анализ на 67 изследвания за безопасността на ваксините, страничните ефекти на ваксината са редки и не включват системни заболявания (автоимунни или неврологични). Вместо това само един неваксиниран е достатъчен, за да пренесе и предаде заразна болест като морбили на стотици други и дори да доведе до смъртта на особено уязвими групи (бебета, възрастни хора или такива със слаба имунна система).

 

В заключение, ваксинацията е основната отговорност на родителите, но преди всичко неотменимо право на децата да бъдат защитени от много сериозни заболявания. Родителите трябва да обсъдят своите притеснения и опасения с лекари, които са наясно както с нежеланите реакции, така и с полезните ефекти на ваксините върху всяко дете поотделно, но и върху населението като цяло.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Доставка

Информираме ви, че поради ситуацията с COVID-19 и обявеното извънредно положение и невъзможността за зареждане на голяма част от стоките в сайта domved.bg, преустановяваме работа временно до изтичане на срока за извънредна ситуация в страната.  

 

Изпращане на пратки

Единствено продуктите от първа необходимост в сайта ни като дезинфектанти и маски ще бъдат изпращани при наличност на продукта! Моля считайте всичките поръчки, направени след 13.03.2020г. до днес с изключение на поръчките за дезинфектанти/маски за отказани! Извиняваме се за причиненото неудобство!