Количка

0 артикула

Категории

Вижте всички статии

Колко влага трябва да има в дома ни?

 

Влажността е количеството водна пара в един дом. Метеоролозите обикновено измерват процентите. Независимо от типа дом, нов или ремонтиран и района, в който се намира, има само един отговор за подходящите нива на влажност. Ще се опитаме да отговорим на някои въпроси, които може би имате относно влажността в дома.

 

5 въпроса и отговора относно влажността в дома

 

1. Какви са правилните нива на влажност?

 

Особено домовете, разположени в райони, близки до морето, са засегнати от високите нива на влажност. Ако се притеснявате от въпроса "Колко влага трябва да има в моята къща?", ние ще отговорим веднага. Идеалните нива на влажност са 45-55%. Както може би се досещате, решението е някъде по средата. Това означава, че тези нива никога не трябва да бъдат високи, но и не трябва да бъдат твърде ниски. При стойности под 30% атмосферата е много суха и се превръща в задушлива, ако се намалят допълнително.

 

2. Какво причинява влажността?

 

Има много източници на влага, но най-важната е самата среда. Особено по време на периоди на силни валежи, като есента, атмосферата е доста влажна, което се отразява и на дома. Влагата обикновено влиза от процепите на затворените прозорци и врати или когато се отварят. Друг важен източник на влага е банята. Зоната в банята трябва да се проветрява адекватно главно след вашата релаксираща вана, било чрез отваряне на прозорец или чрез вентилация. В същото време ние сами увеличаваме нивата на влажност у дома с ежедневна работа. Това става чрез готвене, измиване, сушене на дрехите вътре в къщата дори и с дишането ни. Хидравличните повреди обаче са честа причина за влагата. Вероятно е един улук да увеличи влагата в стените и след това да проникне в останалата част от къщата.

 

Предложения от Domved.bg:

 

3. Какво мога да направя, за да имам подходящи нива на влажност?

 

За да премахнете влажността или поне да я намалите, трябва да идентифицирате проблема в основата му. Това означава, че ако има някакви хидравлични повреди, би било препоръчително да се отстранят незабавно. Това ще помогне да се премахне черната плесен по стените и да се предотврати ненужната консумация на вода в улука. След това трябва да внимавате с дейностите си у дома. Например, когато готвите, винаги трябва да използвате абсорбатор, така че излишната водна пара да не се разпространява в атмосферата. Когато излизате от банята, в допълнение към проветряването на зоната, трябва да се уверите, че разстилате мократа си постелка за баня, за да изсъхне и да не задържа влага. Що се отнася до мокрите си изпрани дрехи, които не искате да простирате навън, ги поставете в сушилнята. А ако нямате, инвестирайте в една, тя наистина ще ви реши проблема! Преди всичко, проверете температурата на вашия дом. Подходяща е 18-20 °C. Тя трябва да бъде равномерно разпределен в цялата къща, за да се намали като цяло нивата на влажност.

 

Освен това е добре да знаете полезността на вашия климатик. Климатикът е отговорен за поддържането на правилната температура, а също и за изсушаване на помещението. Много от климатиците разполагат с високоефективни филтри, които събират плесен и алергени от домашния въздух. Не пренебрегвайте обаче поддръжката на вашия климатик, за да функционира правилно. По-ефективно решение е закупуването на обезвлажнител. Той разбира колко влажност трябва да има в къщата. Следователно, ще поддържа нивата на влага в най-подходящото състояние, като създава комфортни условия у дома. Освен това е в състояние да повиши температурата на помещение с до 2 °C. Също така инвестирайте във вътрешна и външна топлоизолация и използвайте топлоизолационни бои за боядисване на стените като начин за предотвратяване на влага.

 

4. Какви са последиците от висока влажност?

 

Най-значителните последици от влагата са върху нашето здраве. Влагата е отговорна за болки в костите, артрит, главоболие, дихателни проблеми, алергии, кожни заболявания, суха кожа или дори влошаване на сърдечните заболявания. Затова е логично да се замислите колко влага трябва да има вашият дом, тъй като тя е сериозен враг на здравето. Заедно с здравословните проблеми, обаче, създава и много други в дома. Типичен признак за влага са "сълзите" по стените и появата на водни капки между стъклата на вашите прозорци. Черни петна обикновено се наблюдават около прозорците и вратите и в горната част на стените. Същите петна се появяват около ваната заради задържането на влага. Покриването им с обикновена боя не е достатъчно, тъй като те рано или късно ще се появят отново. Също така боята се влошава и стената се напуква, създавайки лоши естетически резултати. Високата влажност е отговорна за образуването на мухъл, акари и гъбички, както и за образуването на опасни химикали, които влияят на строителните материали.

 

5. Какви са последиците от ниска влажност?

 

За разлика от високите нива, много ниските нива на относителна влажност също причиняват значителни проблеми. Когато става въпрос за здравословни проблеми, тя може да предизвика сърбеж, суха кожа, сухи очи, а също така и ни прави по-предразположени към заболявания. Това е така, защото ниската влажност позволява на бактериите и микробите да живеят необезпокоявани в жилището, увеличавайки шансовете за инфекция и болести. В същото време при тези нива на влажност се охлаждаме още повече, въпреки че действителната температура не е толкова ниска. Това води до повишаване на температурата на отопление, което означава повече консумация на енергия и загуба на пари. Що се отнася до самото жилище, въздействието й е предимно върху дървените конструкции. Сухият въздух свива дървесината, което води до напукване или счупване.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Доставка

Информираме ви, че поради ситуацията с COVID-19 и обявеното извънредно положение и невъзможността за зареждане на голяма част от стоките в сайта domved.bg, преустановяваме работа временно до изтичане на срока за извънредна ситуация в страната.  

 

Изпращане на пратки

Единствено продуктите от първа необходимост в сайта ни като дезинфектанти и маски ще бъдат изпращани при наличност на продукта! Моля считайте всичките поръчки, направени след 13.03.2020г. до днес с изключение на поръчките за дезинфектанти/маски за отказани! Извиняваме се за причиненото неудобство!