Количка

0 артикула

Категории

Вижте всички статии

Спортът и децата

 

Едно много обикновено и просто заглавие за една много трудна тема! Защо? Защото като разгледате накратко съответната литература, откривате колко много неща са се променили през последните години. До преди десетилетие-две думата дете беше синоним на бягане и игра в двора или на улицата до тъмно, а днес нашата реалност изглежда много различна. Ние сме в момент, когато много тревожни новини стигат до ушите ни от всички краища на земното кълбо! Всички говорят за нова епидемия, затлъстяване в детска възраст и съответно метаболитен синдром при децата! Всеки ден се сблъскваме с нови и екзотични имена - хормони като лептин, грелин, липонектин, про-опиомеланокортин, които участват в патогенезата на синдрома, продукт на тежестта, даден от изследователската общност за лечението на това явление.

 

Какво показват проучванията?

 

Проучванията на официални органи като Американската академия по педиатрия и Световната здравна организация говорят за драматично увеличение на дела на деца с наднормено тегло и затлъстяване в училищна възраст, вариращи от 20% до 40% в някои страни. Европейският съюз говори за два милиарда хора с наднормено тегло по целия свят до 2015 г., докато неотдавнашно проучване в САЩ установи, че резултатите са особено обезсърчаващи: във възрастовата група от шест до дванадесет години само 64% ​​от момчетата и 50% от момичетата могат да изминат един километър за по-малко от десет минути, докато в същата възрастова група само 60% от момчетата и 30% от момичетата могат да извършват повече от едно набиране (на хоризонтална тръба, като се цели брадичката им да достигне тръбата).

Изглежда, че в днешно време за значителна част от нашите деца велосипедът и топката са заменени от безжични клавиатури и дистанционни управления. Децата прекосяват цели континенти, участват в митични битки, унищожават стотици врагове с най-малко вероятните средства, намират приятели в Карибите и Китай (вижте Фейсбук, Туитър и т.н.) и всичко това без да се изпотят!
Сега може би повече от всякога (тъй като докато говорим проблемът само се увеличава) е време да разгледаме заглавието в оригиналния му вид: защо е важно упражнението и защо е важно да се започне в детството?

 

Какво да направите вие като родители?

 

Като родители е добре да насърчавате децата си да развиват добри здравословни навици и колкото по-рано това стане, толкова по-дългосрочни ще бъдат резултатите. Проучванията вече показват, че децата, които не спортуват, имат по-малка вероятност да станат здрави възрастни. Те приемат логика на бездействие, която може да се поддържа до края на живота им. Добре е да научите децата, че занимания като колоездене, плуване, танци, бързо ходене, футбол, аеробика, когато те спортуват редовно, са не само приятни, но и укрепват здравето. Редовните упражнения в компанията на група връстници засилват усещането за благородна съпричастност и сътрудничество за обща цел, докато съвместните упражнения в семейството засилват емоционалната им привързаност, което е трудно постижимо в натоварения ежедневен живот на родители и деца.

 

Предложения от Domved.bg :

 

Но как спортът действа положително на здравето?

 

Увеличава сърдечно-съдовата издръжливост: Сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за заболеваемост и смъртност в развитите страни. Въпреки че се считат за болести при възрастни, мастните отлагания са открити в артериите на деца още на три години, а високото кръвно налягане е налице при приблизително 5% от децата.
Редовните аеробни упражнения карат сърцето да работи по-ефективно и намаляват честотата на високо кръвно налягане. Те също така повишават нивата на HDL (липопротеин с висока плътност) и добрия холестерол, който премахва излишните мазнини от кръвообращението. В юношеска възраст се препоръчват упражнения поне три пъти седмично в продължение на 20 до 30 минути, за да може сърдечната честота на детето да се ускори.

 

Подобрява мускулната сила и издръжливост: Тъй като мускулите на детето стават по-силни, може да се упражнява по-дълго и да се предпазва от наранявания - по-силните мускули осигуряват по-добра опора на ставите. Въпреки това никога не се препоръчва използването на свободни тежести за укрепване на мускулите в детска възраст, а като най-подходящи упражнения Американското педиатрично дружество препоръчва бягане, лицеви опори (в зависимост от възрастта), скокове от място и набирания.

 

Увеличава гъвкавостта на тялото: За добро физическо състояние децата трябва да могат да извиват тялото си в целия диапазон от нормални движения на ставите, без да полагат никакви усилия или да рискуват да се наранят. Въпреки че с възрастта повечето хора губят своята гъвкавост, това може да бъде спряно с конкретни упражнения, които поддържат гъвкавостта през целия живот, започвайки от детството. Тези леки упражнения са най-добрият начин за поддържане на гъвкавостта и могат да бъдат включени в загряващите и възстановителните тренировки на детето.

 

Помага за поддържане на идеално тегло: Средно 15% от подрастващите са с наднормено тегло, но малко от тях спортуват редовно. Упражненията обаче изгарят ефективно калориите и мазнините и намаляват апетита.

 

Намалява стреса: Нелекуваният стрес може да доведе до свиване на мускулите, което от своя страна може да се прояви с главоболие, стомашни болки и други видове заболявания. Детето трябва да се научи не само да разпознава напрежението в тялото си, но и да го облекчава ефективно. Упражнението е един от най-добрите начини за контрол на стреса. Физически активното дете е по-малко вероятно да изпита симптоми, свързани със стреса, отколкото техните връстници, водещи заседнал начин на живот.

 

Може би най-добрият начин да накарате децата си да се насладят на упражнението е да го превърнете в семейно събитие, като давате добър личен пример и насърчавате тяхното участие. Фитнесът не само ще подобри физическото състояние на всички, но и ще подсили семейното единство! Кое дете не иска да тича и да играе с родителите си? Ако накарате детето си да се интересува от доброто си физическо състояние от ранна възраст, увеличавате шансовете физическите упражнения да станат навик за цял живот. И крайният резултат ще бъде здравето в дългосрочен план! Станете модел за подражание и помогнете на детето да го следва, защото в края на деня кои са моделите и героите на всяко дете?

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Доставка

Срока за доставка е от 1 до 4 работни дни. Доставките се заплащат съответно : 4лв. при поръчка до офис на спиди, 4,50лв. при поръчка до офис на еконт и 5лв. при поръчка до точен адрес. При поръчка над 80лв. получавате безплатна доставка!