Дата: 18 Сеп 2019
Направен с пълнозърнести брашна и кленов сироп, този лесен и бърз веган хляб е чудесен избор за сутрешна закуска или леко похапване по всяко време на деня, което ще ви зареди с енергия. Консумирайте го със сладко, мед (ако ядете), фъстъчено масло или тахан, за да удвоите ползите и вкуса му. Този хляб може да се съхранява около седмица добре увит във фолио при стайна температура.
Време за приготвяне: 1 час
Необходими продукти (за 12 порции):
1/2 чаша зехтин Екстра върджин + малко за тавичката или формата
2 чаши пълнозърнесто брашно
2 с.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. сол
1/2 чаша кленов сироп
1 чаша пресен портокалов сок
1 ч.л. ябълков оцет
Приготвяне
1. Загрейте фурната до 180 ° C. Вземете удължена форма за печене с размери 22 × 12 см., леко намажете със зехтин и покрийте дъното с незалепваща хартия за печене.
2. Смесете брашното, бакпулвера, содата и солта в голяма купа. В по-малка купа смесете зехтина, кленовия сироп, портокаловия сок и ябълковия оцет. Направете дупка в сместа със сухите съставки. Изсипете течностите вътре и разбъркайте добре, за да се смесят постепенно. Продължавайте разбъркването до хомогенизиране на сместа. След това прехвърлете сместа в съда.
3. Печете 45-50 минути. Проверявайте дали е готово с клечка за зъби - когато клечката остане чиста, вашият хляб е готов. Извадете съда от печката и оставете да се охлади напълно.
4. Сервирайте го самостоятелно или с каквото искате.