Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

10 + 1 Ефективни решения за борба с листните въшки

10 + 1 Ефективни решения за борба с листните въшки

 

Листната въшка е отговорна за изсушаването на растенията и цветята, които заразява. Необходимо е незабавно лечение веднага след откриването й. Има както естествени начини, така и готови търговски препарати, които можете да използвате за борба с нея.

 

Това насекомо заразява леторастите и листата на зеленчуци, декоративни растения или овощни дървета. Това, което прави, е да изсмуче сока от листата, което води до хлориране и свиване на листата. По-сериозен проблем обаче е, че секретите от листната въшка благоприятстват растежа на тютюневите гъбички. Те са отговорни за почерняването на дърветата и влошаването на плодовете на зеленчуците и дърветата във вашата градина. Листните въшки се срещат основно от март до октомври, с изключение на горещите сезони, в които са чувствителни, което води до намаляване на популацията им.

 

10 + 1 хитри начина за борба с листните въшки по вашите растения!

 

1. Химически инсектициди

 

Това е най-незабавното решение за предотвратяване и справяне с листните въшки. На пазара има няколко сертифицирани химически инсектициди, които ще ви избавят от досадното насекомо. Приложението на тези препарати обаче не е избирателно. Това означава, че заедно с листните въшки отблъскват други насекоми, които са полезни за растежа на растение. В същото време трябва да се консултирате вашия агроном или градинар, защото плодовете на вашите растения или дървета може да не са годни за консумация веднага. Може да отнеме известно време докато станат годни за ядене.

 

2. Сапунена вода

 

За да се преборите с листните въшки по естествен начин, използвайте сапунена вода. Тя е достатъчно ефективна, за да ви отърве от това насекомо. Има две рецепти, които може да използвате. Първият включва 35 гр. зелен сапун или препарат за съдове, 1 литър вода и 10 гр. алкохол. Разтворете сапуна във водата и добавете алкохола. След това той напълнете пръскачка и пръскайте растенията, които имат листни въшки на всеки 3-4 дни. Втората смес съдържа 1 супена лъжица настърган зелен сапун, 1 лимон и 2 чаши топла вода. Сложете ги в блендер и разбийте добре. Прецедете сместа си и поръсвайте растенията си на всеки 3-4 дни с течността, която сте направили.

 

3. Тютюнев разтвор

 

Ако пушенето е част от ежедневието ви, време е да го използвате в грижите за вашите растения! По-конкретно, в 1 литър хладка вода можете да добавите 5-6 цигари. Разбъркайте тази смес, оставете я за един ден и след това я прецедете. Използвайте тютюневия разтвор, като напръскате растенията. Препоръчително е да не го прилагате във ветровити дни. В същото време той има множество предимства, тъй като е в състояние да се бори не само с листната въшка, но и с други вредители по растенията.

 

4. Разтвор с коприва

 

Копривата, макар и плевел, има много ползи, като борба с листни въшки и укрепване на растенията. За да направите копривен разтвор, се нуждаете от 1 шепа коприва и 5 литра вода. Оставете копривата във водата за 4-5 дни и след това прецедете сместа. Поставете я в пръскачка и напръскайте листата на вашите растения. Струва си да се отбележи, че ако оставите сместа за 15-20 дни, тя ще се превърне в тор с отлични резултати.

 

5. Разтвор с оцет

 

Оцетът е известен с многобройните си ползи, когато стане дума за почистване. Въпреки това, той може да се използва и за борба с листните въшки. Направете разтвор, който съдържа 80% вода и 20% оцет. Например в смес от 1 литър 800 мл ще бъде вода, а 200 мл оцет. Обърнете внимание на пръскането директно върху листните въшки, а не върху цялото растение. Това е важно, защото оцетът има способността да изсушава растенията, ако влиза в контакт с корена им.

 

 

6. Калинки

 

Най-сладките калинки са в състояние да ви помогнат в борбата с листните въшки. Това е едно от най-полезните насекоми в градината и в същото време най-лошият враг на листните въшки. Опитайте се да привлечете калинки, като засадите конкретни растения като слънчоглед, орлови нокти или магданоз.

 

7. Разтвор с лавандула

 

Лавандулата е растение, което има и свойства за отблъскване на насекоми. В литър вода сложете 20 грама цвят от лавандула и оставете за една седмица на сенчесто място. След като изтече това време, използвайте го на вашите растения. Трябва да се отбележи, че това не е решение за борба с листните въшки, а начин за предотвратяване на появата им.

 

8. Поливане

 

Ефективен начин за борба с меланхолията е поливането. По-конкретно, трябва да напръскате с вода под налягане обратната страна на листата на растението. Тези насекоми обикновено са скрити там. Тази практика ще помогне на засегнатите листа на дърветата повече, а не толкова на зеленчуците в градината.

 

9. Екологични препарати

 

В селскостопанските магазини има няколко биологични продукти, които не излагат на риск здравето на хората. Те могат да се основават на сода или други естествени материали. По-конкретно, можете да пръскате листата на вашите растения с летни целулозни препарати или калиеви соли. Те имат положителен ефект върху борбата с менингита и същевременно са проверени.

 

10. Орехови листа

 

Това е още едно решение от естествени материали. Ако можете да намерите, сложете 200 грама пресни орехови листа в 1 литър вода. Оставете сместа за 4-5 дни и след това я прецедете. След това напръскайте растенията с него, за да сложите край на листните въшки и гъсениците.

 

11. Разтвор с чесън и лук

 

Използвайте чесъна и лука от вашата кухня за растенията! Рецептата включва 1 среден лук, 5 скилидки чесън и 1 литър гореща вода. Сложете чесъна и лука в блендера и разбийте, докато стане на паста. След това го изсипете в горещата вода, разбъркайте го и го оставете за една нощ. На следващия ден можете да прецедите сместа и да напръскате разтвора върху цветята и овошките на вашата градина или балкон. Тази практика се справя не само с листните въшки, но и с ларвите, които заразяват плода.

 

Надяваме се, че сме ви помогнали, като ви предоставим решения за борба с листните въшки, които застрашават растенията ви. Ако обаче горните методи не дават резултат, тогава се консултирайте със специалист.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Доставка

Срока за доставка е от 1 до 6 работни дни. Доставките се заплащат съответно : 4,80лв. при поръчка до офис на спиди, 4,80лв. при поръчка до офис на еконт и 6лв. при поръчка до точен адрес. При поръчка над 80лв. получавате безплатна доставка!