Количка

0 артикула

Категории

Вижте всички статии

7 ефективни начина за спиране на кървене в домашни условия

Снимка: iatropedia.gr

 

Често кървенето може да се лекува в домашни условия, но е важно да знаете как да го направите безопасно. Този, който лекува раната, трябва да измие ръцете си и да носи ръкавици от латекс, ако е възможно.

В тази статия разгледаме седем домашни средства и начини за спиране на незначителни кръвоизливи:

 

1. Приложете натиск

Упражняваненто на натиск е най-добрият начин за спиране на кървенето.

Поставете чисто и сухо парче плат като превръзка, кърпа или марля върху раната и притиснете с ръка.
Поддържайте натиска стабилен и постоянен, докато кървенето спре.
Не повдигайте превръзката бързо, за да проверите дали кървенето е спряло, тъй като това удължава процеса.

 

2. Вдигнете високо засегнатия участък 

Намаляването на кръвния поток също ще помогне за спиране на кървенето, така че, ако е възможно, повдигнете засегнатата област.

Ако нараняването е в ръката или китката, просто я вдигнете над главата. Ако нараняването е на долен крайник, легнете и вдигнете засегнатата зона над нивото на сърцето.

 

3. Лед

Прилагането на лед при травма свива кръвоносните съдове, което позволява по-бързото спиране на кръвотечението и зарастване на раната.

Най-добрият начин да направите това е да увиете леда в чиста и суха кърпа и да го поставите на раната.

 

4. Чай

Чай е популярно лекарство за спиране на кървене, особено след стоматологична операция, тъй като той съдържа танини, които са кръвоспиращи.

Сложете на рана прясно чаено пакетче, което току-що сте използвали и го оставете да изстине.

Танините също са стягащи, което означава, че те свиват кръвоносните съдове. Освен това са вид антисептик, който убива бактериите и помага раната да се предпази от инфекция.

 

Предложения от Domved.bg :

 

5. Вазелин

Вазелинът съдържа смес от масла и свещи, които могат да се използват за защита на кожата.

Феновете на бокса и бойните изкуства със сигурност са виждали при лицеви наранявания да поставят вазелин на лицето на боксьорите. Той може да действа и като домашно средство за спиране на кървенето.

Вазелинът се използва най-добре за спиране на кървене при кожни рани. Първо почистете кожата и след като нанесете вазелина, избършете, за да премахнете излишъка.

 

6. Антиперспирант

Освен свиването на потните жлези, алуминиевият хлорид в антиперспирантите може също да доведе до свиване на кръвоносните съдове и да помогне за заздравяването на раната.

В изследване от 2015 г. алуминиевият хлорид се оказва бърз и ефективен начин за контролиране на малки кожни кръвотечения.

 

7. Вода за уста с алкохол

Действа като стягащо средство и ако го приложите върху рана, ще заздравее по-бързо.

Също така, аминокапроновата киселина може да помогне при спирането на кървене в устата, причинено от стоматологична операция. Опитайте се обаче да не се жабурите с водата за уста, т.е. да не я движите в устата си, тъй като това може да отвори отново раната, която се затваря.

 

Предотвратяване на инфекция

Дори ако кървенето е спряло, важно е да поддържате раната чиста, за да избегнете замърсяване.

Изплакнете самата рана с хладна вода и използвайте сапун за измиване на зоната около раната. Избягвайте да поставяте сапун директно върху раната.

Ако е възможно, отстранете замърсяванията в раната с помощта на писети или други щипки. Важно е да почистите пинсетите с алкохол, преди да ги използвате.

 

Повечето случаи на леки кръвоизливи могат да бъдат спрени у дома чрез прилагане на тези прости средства. След като кървенето спре, малките рани трябва да бъдат покрити с превръзка, за да се предотврати инфекцията.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Доставка

Поради отпуска сайтът няма да обработва и изпраща поръчки в периода 01.08 до 09.08. Всички поръчки направени през този период ще бъдат изпратени от 10.08 до 13.08. Ако желаете да откажете направена от вас поръчка може да ни пишете на e-mail : admin@domved.bg или в messenger чат формата на сайта.