Количка

0 артикула

Категории

Вижте всички статии

Затлъстяването при децата: Знаете ли всичко, което трябва?

 

Има ли рискове за здравето?

 

"Една злина никога не идва сама" и това се отнася за затлъстяването. Всеки, който страда от затлъстяване, е изложен на риск от развитие на различни здравословни проблеми като дихателни и сърдечно-съдови проблеми, диабет, повишен риск от контузии и, разбира се, има последици и за психичното здраве.

 

Откъде започна всичко?

 

Затлъстяването е мултифакторно заболяване, което обикновено се дължи на комбинация от причини. Ако едно дете:

- консумира голямо количество калории

- има ограничена физическа активност

- следва грешните хранителни навици на семейството

- няма хранителна култура

- спи малко

- има повишен стрес

- има други хормонални, психологически и генетични фактори

по-вероятно е то да развие затлъстяване от ранна възраст.

 

Предложения от Domved.bg:

 

Какви други причини може да има?

 

Да се твърди, че затлъстяването в детска възраст се дължи преди всичко на прекомерно хранене и малко упражнения е най-малкото наивно. Има и други причини, отговорни за наднорменото тегло на детето на всеки етап от живота му:

- Във феталния живот има проблем с гените. Ако майката има анамнеза на затлъстяване, това играе важна роля за последващото наддаване на тегло на детето, както и за степента на наддаване на тегло по време на бременност.

- В ранна детска възраст не трябва да пренебрегваме знаците. Склонността към затлъстяване вече може да бъде диагностицирана дори на възраст от 4 месеца! Разговорът с вашия педиатър и оценката на ИТМ (индекс на телесна маса) на вашето дете от най-ранна възраст е критична превантивна мярка.

- В детството балансираното хранене е от съществено значение. За съжаление през последните години много деца свикнаха с бързата, нездравословна храна, подсладени напитки и много сладкиши. За да повишите качественото хранене на вашето дете, трябва да включите в ежедневното му меню храни с високо съдържание на протеини, зеленчуци, плодове и млечни продукти и да намалите захарта и наситените мазнини.

- При прехода към юношеството скоростта на изгаряне на калории се променя. В някакъв етап от юношеството изгарянето на калории (преди това непрекъснато нараства) е в рязка пауза. На този етап юношите са по-податливи към затлъстяване, но обикновено след 16-годишна възраст метаболизмът се връща в нормално състояние.

 

Спазвам ли това, на което уча детето си?

 

Ако ежедневната ви диета включва часове прекарани на дивана с нездравословна храна и безалкохолни напитки, няма да убедите децата си в стойността на здравословната диета. Но ако тренирате и сте активни всеки ден, ще ги мотивирате да правят същото, така че физическата активност да стане техният начин на живот.

 

Да, проблемът с детското затлъстяване е сериозен. Но ако открием причинителите твърде рано, ще помогнем на децата да си възвърнат здравословното тегло. Теглото на тази мисия е огромно. Но такава е и неговата стойност.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Доставка

Срока за доставка е от 1 до 4 работни дни. Доставките се заплащат съответно : 4лв. при поръчка до офис на спиди, 4,50лв. при поръчка до офис на еконт и 5лв. при поръчка до точен адрес. При поръчка над 80лв. получавате безплатна доставка!