Дата: 19 Сеп 2019
Предлагаме ви класическата рецепта за приготвяне на донъти. Но също така можете да направите свои собствени вариации, като може да поставите някаква плънка вътре в тях или да изберете друга гарнитура. Добър апетит!
Необходими продукти:
за тестото:
1 пакетче суха мая или 30 гр. прясна мая
1/4 чаша топла вода (около 40 градуса)
3/4 чаша мляко (около 40 градуса)
1/4 чаша захар
1 чаена лъжичка сол
1 яйчен белтък
1/4 чаша масло
3 1/2 чаши брашно за всякакви нужди
за глазурата:
1/2 чаша лимонена глазура
1/2 чаша ванилова глазура
1/2 чаша шоколад
цветни пръчици или бонбони за поръсване (по избор)
Приготвяне:
Смесете водата с млякото, изсипете чаена лъжичка захар и мая. Разбъркайте, за да се разтвори и оставете да престои около 7 минути, докато стане като бирена пяна. Разтопете маслото, изсипете захарта, солта, яйцето, смесената мая и половината брашно. Разбийте всичко това за 2 минути в миксера до получаване на хомогенна смес.
Сипете толкова количество от останалото брашно, колкото е необходимо, за да се получи меко, еластично тесто, което да не лепне. Тя трябва да бъде по-мека от сладкарското или козуначеното тесто. Покрийте с пластмасов капак и сложете във фурна, която предварително е загрята до 40 градуса. Изключете фурната и оставете тестото да престои, докато удвои обема си.
Извадете го, натиснете, за да отстраните въздуха, омесете го за няколко минути и го разстелете върху набрашнена повърхност върху лист с дебелина 8 мм. Направете пръстени със специални форми за донъти. Ако нямате такива, можете да вземете чаша и да извадите малък кръг от центъра. Не забравяйте да натопявате формата или чашата в брашното всеки път, за да не се залепи за тестото.
Разточете пръстените в тавата на фурната, където сте положили кърпа с брашно, покрийте ги с втора брашнена кърпа и ги оставете да престоят в горещата фурна, докато се удвоят по обем - около 20 минути. Или ги изпържете във фритюрник на 180 градуса или с много горещо олио до леко покафеняване от двете страни. Когато ги извадите, сложете ги върху абсорбираща хартия, за да изцедите излишната мазнина и ги залейте с глазурата още топли.
Рецепта за глазурата
За да направите лимоновата глазура смесете 1 чаша пудра захар, 1 ч. л. лимонова кора и 2 с. л. лимонов сок. Изсипете още малко лимонов сок, ако е необходимо, за да направите гъста глазура. За ваниловата глазура смесете 1 чаша пудра захар, малко ванилия и 2 с.л. мляко. Накрая за шоколадовата глазура разтопете 75 гр. шоколадов кувертюр, изсипете 1 чаша пудра захар и 2-3 супени лъжици мляко или коняк и разбъркайте. Глазурата и в трите случая трябва да е гъста. Затова може да добавите малко повече пудра захар, ако е станала рядка.
За да глазирате поничките, потапяйте ги, докато са все още топли в глазурата, докато се покрият. Повдигнете ги с вилица, оставете излишната глазура да изтече и ги поставете върху лист хартия. Поръсете ги преди глазурата да се втвърди с цветни пръчици или малки бонбони. Оставете ги да престоят, докато глазурата напълно се стегне и ги прехвърлете в чиния.