Дата: 26 Ное 2019
Представяме ви традиционната коледна рецепта за немски щолен. Ще ви трябва миксер, който може да меси тесто...
Необходими продукти:
1 кг брашно
2 чаши мляко
5 супени лъжици захар
80 гр. прясна мая
250 гр. масло на стайна температура
10 яйца (само жълтъка)
1 1/2 чаша бадеми натрошени на едро
1/2 чаша коняк
400 гр. сушени плодове (сливи, кайсии, смокини) ситно нарязани
1 чаена лъжичка канела и карамфил
Приготвяне:
В тенджера загрейте леко млякото със захарта и изсипете маята и 50 g. от брашното. Покрийте с влажна кърпа и оставете кваса на топло място за 20 минути да втаса.
Сложете останалото брашно, яйчните жълтъци, 250 гр. масло, коняка и маята, която трябва да се е раздула в миксер да се омесят със специална приставка, докато се образува меко тесто.
След това към сместа добавете бадемите, стафидите и другите сушени плодове и разбъркайте. Не е необходимо много разбъркване, така че не прекалявайте.
Сега нашето тесто иска време да се надуе и удвои по обем. Затова го покриваме с влажна кърпа (да не изсъхне) и го оставяме на топло място, докато удвои обема си.
След това омесете отново и разточете тестото, за да стане питка с дебелина 2 см. Внимание: С такова количество не е задължително да се направи само един кекс. За по-добри резултати можете да разделите тестото на парчета и да направите 2-3 по-малки питки с това количество...
За всеки случай сгънете питките, които направихте на две, оставяйки дъното да стърчи с около сантиметър, и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса за около час.
Накрая в малка купа смесете пудра захар с подправките.
Щом извадите щолена от фурната, намажете с разтопеното масло и поръсете със сместа от пудра захар и подправки.
Когато щоленът се охлади, го увийте плътно с фолио и го оставете да престои няколко дни (или дори 2 седмици) преди да ги консумираме - колкото повече, толкова по-добре.
Имайте предвид, че можете да съхранявате тези коледни кексове до 6 седмици и те ще бъдат още по-вкусни.