Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

6 сутрешни навика, заради които качвате килограми

6 сутрешни навика, заради които качвате килограми

 

6 сутрешни навици, заради които наддавате на тегло. Не е тайна, че поддържането на балансирана диета и редовни упражнения са най-ефективните начини за справяне с наднорменото тегло.

 

Някои хора обаче никога не получават резултатите, които очакват. Безсилието им нараства с времето, защото смятат, че цялата им упорита работа е напразна.

 

Освен да включите тези добри практики в ежедневието си, важно е да коригирате някои от сутрешните си навици. Те може да изглеждат невинни, но всъщност могат да предотвратят свалянето на излишните килограми.

 

Въпреки че може да не е лесно да се забележи, тези навици влияят на нормалната ви метаболитна активност. Освен това те пречат да изразходвате оптималното количество енергия през деня.

 

Ето защо трябва да се научим да идентифицираме тези навици и да положим всички усилия, за да не позволят те да станат част от вашия нормален начин на живот.

 

 

Знаем, че мнозина не знаят какви са тези навици, затова бихме искали да ги обсъдим по-подробно.

 

1. Прекалено много сън

 

Сънят по-малко от седем часа на нощ е свързан с наддаването на тегло. Прекаленият сън обаче не е най-добрият вариант.

 

Изследване, проведено през 2014 г., установява, че тези, които спят повече от 10 часа, имат увеличение на индекса на телесната маса.

 

Прекаленият сън също изглежда повишава нивата на кортизол в тялото ви. Това е хормон, който освен че причинява стрес, води и до прекомерна консумация на храна.

 

Специалистите съветват да спите седем до осем часа на нощ без прекъсване, за да постигнете оптимално качество на съня.

 

2. Липса на слънчева светлина

 

Може да изглежда, че този фактор няма нищо общо с излишните килограми, но има индикации, че слънчевата светлина помага за активиране на метаболизма в началото на деня.

 

Изследванията показват, че UV лъчите сутрин са здравословни. Те осигуряват енергия на тялото, като същевременно предизвикват метаболитна активност.

 

Да останете на слънце за 20 до 30 минути сутрин е достатъчно, за да има положителен ефект върху индекса на телесната ви маса.

 

3. Ядете твърде малко за закуска

 

Един от сутрешните навици, които могат да повлияят най-много на теглото, е яденето на закуска с ниско съдържание на мазнини.

 

Закуската е много важно хранене - тя може да ви направи или да развали деня. Докато някои хора предпочитат да игнорират този факт, важно е да осигурите на тялото си енергията, която му е необходима за работа през деня.

 

Вашата закуска трябва да включва между 500 и 600 калории от следните източници:

 

- въглехидрати
- протеини
- антиоксиданти
- здравословни мазнини
- витамини
- минерали

 

 

 

4. Изчаквате твърде дълго, за да закусите

 

Изчакването твърде дълго, за да изядете закуската си след събуждане, също може да повлияе на наддаването на тегло.

 

Вашето тяло се нуждае от енергия, за да активира функциите си. Въпреки че обикновено имате запаси през нощта, значително количество от тях се изчерпва.

 

Освен това стомахът ви се чувства празен и в резултат на това производството на киселинни течности се увеличава. Това може да причини възпаление и симптоми на гастрит.

 

Затова е добре да ядете в рамките на първия час след ставане от леглото. Ако е възможно, пийте здравословна напитка като чай или хладка вода с лимонов сок.

 

5. Правите твърде много неща набързо

 

 

Правенето на множество дейности от момента, в който се събудите, може да ви накара да почувствате, че времето ви е ограничено. Така че започвате да правите всичко набързо.

 

Въпреки че това може да ви помогне да завършите нещата навреме, работата на това ниво редовно увеличава чувствата на безпокойство. Това от своя страна се отразява на телесното ви тегло.

 

Събуждането само с 20 до 30 минути по-рано е добър начин да избегнете това.

 

6. Консумация на полуфабрикати и вредни храни

 

Следобедните закуски са чудесни за борба с това чувство на глад, което се появява отново, след като изгорите няколко калории.

 

Проблемът е, че твърде много хора избират комерсиално модифицирани продукти.

 

Те могат да бъдат много вкусни, но тези храни са пълни с калории и други вещества. Вместо да контролират глада ви, те всъщност го прикриват. Тоест, те увеличават желанието ви да ядете повече.

 

След като ги изядете, се чувствате пълноценни за няколко минути. Но благодарение на съдържанието на захар и мазнини, скоро ще искате да ядете отново.

 

Ето защо е най-добре да изберете здравословни алтернативи като:

 

- Шепа ядки
- Порция плодове
- Чаша чай или смути
- Чаша обикновено кисело мляко

 

Както можете да видите, има някои ежедневни навици, които влияят на наддаването на тегло. Отсега нататък се старайте да ги избягвате и ги замествайте с по-здравословни варианти, както за вашето тяло, така и за цялостното ви здраве.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Доставка

Срока за доставка е от 1 до 4 работни дни. Доставките се заплащат съответно : 4,80лв. при поръчка до офис на спиди, 4,80лв. при поръчка до офис на еконт и 6лв. при поръчка до точен адрес. При поръчка над 80лв. получавате безплатна доставка!