Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

8 причини, поради които ходенето е полезно

8 причини, поради които ходенето е полезно

 

Смятате ли, че фитнесът е достатъчен за поддържане на активен живот? И все пак, не! Ходенето е полезно и особено ежедневното ходене. В тази статия ще откриете осемте причини, защо това е така.

 

Популярността на ходенето

 

Въпреки че може времето да е хубаво, все по-малко хора решават да се занимават с физическа активност на открито. Сега ходенето е на второ място, тъй като много хора предпочитат фитнес центровете.

 

Но има основателни причини да напуснете фитнеса и да отидете на разходка.

 

Последният годишен доклад на Европейския пазар за здраве и физика показва, че фитнес залите са най-широко използваният вид физическа активност в Европа. Не е нужно обаче да сте абонирани за някоя фитнес зала, за да останете здрави.

 

Ходенето е полезно, особено когато се прави ежедневно. По-долу ще разберете защо това е така.

 

1. Помага за намаляване на мазнините

 

Ходенето е чудесна дейност за изгаряне на мазнини. Това е така, защото ви позволява да поддържате сърдечна честота от 65% от максималната сърдечна честота (220 минус възраст при мъжете и 226 минус възраст при жените).

 

По този начин се гарантира използването на мазнини като основно гориво на тялото. Освен това, за разлика от други кардио упражнения, поддържа и мускулната маса.

 

2. Увеличава освобождаването на серотонин

 

Серотонинът е ключов невротрансмитер за регулиране на социалното поведение, емоции, настроение и някои патологични функции като сън, храна и свиване на мускулите. Дефицитът на серотонин е свързан с различни психологически разстройства като депресия и хранителни разстройства.

 

Излагането на слънце и физическата активност увеличават производството на серотонин.

 

Това означава по-добро настроение и по-нисък риск от депресия и деменция.

 

3. Засилва синтеза на витамин D

 

Витамин D е от съществено значение за поддържането на здрави кости, имунната система и мозъка. Основният източник на витамин D е нашата кожа, тъй като тя преобразува 7-дехидрохолестерола във витамин D3 при контакт с слънчевата светлина.

 

Излагането на слънце е от съществено значение за получаването на достатъчно витамин D, а разходката е най-добрият начин да го направите!

 

В идеалния случай трябва да излагате поне 10% от тялото си ежедневно на слънце в продължение на 30 минути, без да използвате слънцезащитен крем.

 

От друга страна е много важно да се отбележи, че трябва да излизате на слънце без слънцезащитен крем само за времето, за което споменахме. При по-продължително излагане трябва да използвате слънцезащитен крем.

 

4. Понижава кръвното налягане

 

Ходенето е аеробно упражнение, така че това е идеалният начин да поддържате кръвното си здраве. Проучване през 2013 г. установява, че има значително понижаване на кръвното налягане при деца, юноши и възрастни след 60-минутна аеробна сесия.

 

Испанската кардиологична асоциация счита, че това е едно от най-добрите дейности за контрол на кръвното налягане. Освен това Световната здравна организация препоръчва да ходите поне 150 минути седмично.

 

Аеробната физическа активност помага да се поддържа кръвното налягане на нормални нива.

 

5. Помага за поддържане на нормални нива на кръвна захар

 

Друга причина, поради която ходенето е полезно, е да поддържате нормално нивата на кръвната си захар. Това се дължи на увеличения разход на енергия и чувствителността към инсулин за следващите 24-48 часа след физическата активност.

 

Това може да намали риска от развитие и контрол на диабет тип 2.

 

6. Подобрява здравето на сърцето и кръвоносните съдове

 

Леката физическа активност, като ходенето, подобрява контрактилитета на миокарда. По този начин сърцето ще работи по-добре и в резултат на това ще бъде в перфектно състояние за по-дълго време.

 

Освен това, благодарение на вазодилататиращия си ефект, ходенето усилва кръвообращението, намалява риска от кръвообращение и намалява риска от сърдечен удар.

 

Международният институт за сърце, бели дробове и кръв обяснява, че трябва да правите тази физическа активност редовно, за да имате полза.

 

Редовното ходене подобрява сърдечната функция и намалява риска от сърдечен удар.

 

7. Понижава холестерола и триглицеридите

 

 

Ходенето ще ви помогне да намалите холестерола и триглицеридите, като в същото време подобрите HDL протеина вместо LDL.

 

Благодарение на ефекта си върху отслабването, то подобрява действието на лекарствата за намаляване на излишния холестерол.

 

Всичко това намалява риска от развитие на исхемични заболявания като тези, споменати по-рано.

 

8. Увеличава способността ви да се посветите на физическа активност

 

Разходката е безплатна, не е нужно да сте в добро физическо състояние и може да се направи навсякъде и по всяко време. Това повишава ангажимента ви към физическа активност. Това също означава, че можете да го направите с всеки, който искате!

 

Както можете да видите, ходенето може да ви помогне да поддържате активен начин на живот и да се възползвате много. Сега, когато знаете колко е полезно, не чакайте повече, отидете на разходка още днес!

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Доставка

Срока за доставка е от 1 до 4 работни дни. Доставките се заплащат съответно : 4,80лв. при поръчка до офис на спиди, 4,80лв. при поръчка до офис на еконт и 6лв. при поръчка до точен адрес. При поръчка над 80лв. получавате безплатна доставка!