Дата: 18 Сеп 2019
Повечето хора са наясно с важността на здравословното хранене. Не всички обаче знаят, че съдовете, които използваме за приготвяне на храна, са също толкова важни, колкото и самата храна. Дори и най-здравословната диета може да доведе до здравословни усложнения, ако вашите съдове за готвене са токсични. Направихме проучване и открихме най-опасните съдове за готвене и най-безопасните варианти.
Ето какво открихме :
1. Съдове от тефлон
Тефлонът е може би най-опасният материал в списъка и мнозина го избират, защото е удобен и незалепващ. Но той е най-токсичният.
Когато този материал се затопли до над 300 градуса по Целзий, той отделя токсини в храната. Тези токсини могат да причинят симптоми като грип и са опасни и за животните.
Опитайте чугунени кухненски съдове. Това е безопасна и спестяваща време алтернатива. Загряват добре и равномерно и не отделят токсини в храната.
2. Съдове от алуминий
Алуминият е широко разпространен материал, среща се в изобилие в природата,освен това е здрав, лек и рециклируем. Използването му обаче крие рискове.
Алуминият е метал, който действа като невротоксин и е свързан с заболявания на централната нервна система, Алцхаймер и деменция. Въпреки че има защитно покритие, в крайна сметка ще стане токсичен и ще отделя токсини в храната.
Използвайте стъклени съдове. Стъклото е по-безопасен вариант, издръжлив и по-екологичен. Единственият проблем е, че не са незалепващи, но и цената им е малка.
3. Съдове от мед
Тези съдове изглеждат много красиви. Вероятно сте чували и че са много добри топлопроводници. Но знаете ли как те могат да бъдат опасни при готвенето?
Подобно на други тежки метали, медта е много важна за здравето ни в малки количества. Но ако тези количества се увеличат, тогава може да настъпи отравяне. Ако покритието е износено, тогава тиганът ще отделя мед при готвене с висока киселинност. А когато все пак има покритие, то съдържа никел - друг токсичен елемент.
Опитайте съдове от неръждаема стомана. Тя е много добра алтернатива, защото е доста лека, но в същото време издръжлива. Вземете висококачествени съдове от неръждаема стомана, за да избегнете никел или хром.
4. Съдове с керамично покритие
Те изглеждат красиви и безопасни на пръв поглед. Освен това керамичните материали са 100% безопасни за готвене. Покритието на такъв съд обаче обикновено крие лоши материали.
Мекото керамично покритие не е много издръжливо и ще започне да се разрушава след няколко месеца употреба. Когато това се случи, оловото и кадмият, които съдържа, ще се окажат в храната и по-късно в тялото ви.
Отравянето с олово е най-опасният вид отравяне и може да причини коремни болки, главоболие, безплодие и други здравословни усложнения (в някои случаи дори кома или смърт). Дори когато нямат олово, тези прибори все още са опасни, тъй като под керамичното покритие обикновено има алуминий.
Вместо това изберете 100% керамични съдове. Те са един от най-добрите и безопасни варианти, тъй като тези съдове са направени от напълно естествени материали, не са токсични и не развалят покритието си. Те също са незалепващи и могат да се мият в съдомиялната машина. Може да са малко по-скъпи, но издържат дълго време.