Количка

0 артикула

Категории

Вижте всички статии

Телешко с босилек и чили

 

Необходими продукти:

 

500 гр. телешки пържоли, обезкостени, нарязани на вертикални филийки с дебелина 5 мм.
15 мл. соев сос
25 мл. рибен сос
1 ч. л. захар
2-4 люти чушки, нарязани на ситно
5 скилидки чесън
2 с.л. кафява захар
1 глава лук, нарязан на тънки филийки
4 листа от лайм, нарязани на много тънки ивици (нарежете ги след отстраняване на централния нерв) + допълнително, за сервиране
2 с.л. зехтин
100 гр. листа босилек, нарязани на ситно
1 щипка лют червен пипер (чили)
2 стръка пресен лука, нарязани на ситно
сол
ориз басмати, варен, по желание за сервиране

 

Предложения от Domved.bg:

 

Изпълнение на рецептата:

 

В купа сложете месото с половината соев сос, половината рибен сос, захарта и след като смесите, оставете сместа в хладилника за 30 минути или, още по-добре, за една нощ.

 

Сложете половината от лютите чушки, половината чесън и кафявата захар в хаванче и разбийте, докато получите паста.

 

 

Добавете останалата част от соевия сос и рибния сос в хаванчето.

 

Бъркайте, докато получите гъст сос и оставете настрана, докато ви потрябва.

 

В същото време смесете лука, листата от лайм, останалата част от чесъна и лютите чушки в купа и също ги оставете настрана.

 

Сложете уок тиган на силен огън да се загрее и добавете 1 с.л. зехтин.

 

Добавете половината месо и сотирайте до леко сваряване.

 

Извадете месото от тигана и го сложете в купа.

 

Добавете останалия зехтин и останалото месо в тигана и повторете същия процес.

 

След като месото се свари, добавете в тигана месото, което вече сте приготвили, както и лука, чесъна и лютите чушки, които сте натрошили в хаванчето заедно с кафявата захар.

 

Сотирайте за 1 минута и добавете соса, който сте направили.

 

Разбъркайте добре и сотирайте, докато течността се изпари от тигана, но без да изсушава месото.

 

Добавете босилека и лютия червен пипер.

 

Махнете уок тигана от котлона, добавете пресния лук и сол, ако е необходимо.

 

Ако искате, гарнирайте говеждото месо с ориз и останалата част от листата от лайм.

 

Любопитни факти за босилека:

 

Днес босилекът, ароматната, пикантна билка, е познат на почти всички. Въпреки това, повечето хора знаят само традиционния сорт, който се предлага от супермаркетите, генуезкият босилек. И все пак има повече от 150 различни вида, които от своя страна са разделени на безброй разновидности. Те могат да имат вкус на канела или анасон, имат ярък тъмно лилав или червен цвят, като тъмен опал и червен рубин и дори прогонват насекоми. Ботаниците продължават да не са съгласни дали растението произлиза от семейството Усноцветни от Индия или от Африка, тъй като две трети от всички видове са ендемични за континента.

 

Това, което е сигурно, е че: Името на растението идва от гръцки и означава „царско лечебно растение“. Лечебните му свойства се дължат на високото съдържание на етерични масла в листата му, които са противовъзпалителни, тонизират за стомаха и дори могат да облекчат мигрената. Тази билка, която от векове е аклиматизирана в средиземноморския регион, всъщност е тропическо растение. Той е намерен като надгробно цвете в египетските пирамиди и се използва от индийците в продължение на 4000 години. Индийците смятали босилека свещено растение.

 

Босилекът в саксии на балкона, в градината или на перваза на прозореца е съществен елемент на всяко домакинство. Освен това се отличава във всяка цветна леха като декоративно растение, благодарение на нежните си цветя и характерните цветове. Ако искате да добавите тази страхотна средиземноморска подправка към цветните си лехи, въпреки опасността от охлюви, младите растения трябва да бъдат засадени на открито в началото на юни.

 

Като тропическо растение, той расте изключително лесно, когато има неограничено слънце, светлина и вода. Трябва да бъде засаден в пухкава, богата на хумус почва, която задържа течност. Тази кулинарна билка може да охлажда деликатните си листа до поносимо ниво само при постоянно изпаряване.

 

Практически съвет: Колкото повече босилек режете, толкова повече увеличава обема си. Ако отрежете цели стъбла вместо отделни листа, ще осигурите постоянен растеж на тази царска билка.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Доставка

Поради отпуска сайтът няма да обработва и изпраща поръчки в периода 01.08 до 09.08. Всички поръчки направени през този период ще бъдат изпратени от 10.08 до 13.08. Ако желаете да откажете направена от вас поръчка може да ни пишете на e-mail : admin@domved.bg или в messenger чат формата на сайта.