Количка

0 артикула

Категории

Вижте всички статии

Настинка или алергия? Разпознайте симптомите на алергията и вижте как да се справите с тях

 

Как да разберете дали студът, главоболието или умората, които изпитвате, се дължат на настинка или алергия? Научете се да разпознавате симптомите на алергиите и да се справяте с тях.

 

Един пакет носни кърпички не ви е достатъчен на ден!

 

Ако хремата отшуми след 3 дни, вероятно е настинка. С почивка и много течности ще се възстановите сами след седмица. От друга страна, сезонните алергии обикновено се влошават прогресивно и могат да продължат с месеци.

 

Какво да правите?

- Когато става въпрос за алергии, антихистамини предотвратяват действието на хистамина - химикал, който тялото ви отделя като реакция на цветен прашец, прах и други алергени и контролира кихането и запушването на носа.
- Назалните деконгестанти могат да осигурят незабавно облекчение. Ако симптомите продължават, Вашият лекар може да Ви предпише стероиден спрей за нос, за да намали възпалението. 

- Обърнете внимание на всички промени във вашите навици, като новия парфюм, който сте сложили сутрин или новия почистващ спрей, който сте използвали. Според изследвания от Вашингтонския университет, 40% от хората, които се страдат от алергии, са чувствителни и към по-малко очевидни виновници.
- За да дишате по-добре, опитайте физиологичен разтвор (ежедневно в продължение на 3 седмици или когато симптомите се влошат) и помислете за прилагане на йонизатор за изхвърляне на алергени.

 

Оставате без дъх докато спортувате

 

Ако проблемът започне няколко минути след като започнете да спортувате и спира, когато спрете, най-вероятно това е симптом на астма, предизвикана от упражнения - стесняване на дихателните пътища поради усилена активност. Ако обаче дишането ви е прекъснато през различни часове през деня, най-вероятната причина са сезонните алергии, тъй като този недостиг на въздух е един от основните симптоми на алергиите.

 

Какво да правите?

- Посъветвайте се с Вашия лекар да Ви направи тест за белодробна функция. Ако имате това състояние, може да ви е необходим инхалатор за астма по лекарско предписание или стероидно хапче, което ще приемате всеки ден.
- Ако алергиите са виновни, преразгледайте програмата на упражненията, която следвате. По време на упражнения дишате дълбоко и вдишвате повече алергени. Опитайте се да спортувате на открито късно следобед или вечер, когато концентрацията на прашец и прах е най-ниска. В дни с високи нива на прах и цветен прашец приемайте антихистамин и избирайте закрит фитнес.

 

 

Имате хрема и лицето ви е чувствително

 

Може да имате синузит, особено ако се отделя кафява или обезцветена слуз заедно с главоболие и натиск върху очите, носа и бузите. Симптомите включват постоянна кашлица, треска и необясним лош дъх.

 

Какво да правите?

- Вижте скоро вашия лекар. Разбира се, той ще ви даде антибиотици. Ако не се лекува, хроничните случаи могат да доведат до увредена тъкан, която ще изисква операция на околоносовите синуси.
- Дотогава вземете антипиретик и използвайте neti pot, за да почистите слузта, която се е натрупала в синусите.

 

Заспивате през деня, а нощем оставате будни

 

Вероятно за това са виновни алергиите. Изследвания, публикувани в Archives of Internal Medicine, показват, че 40% от страдащите се въртят в леглото през нощта, без да могат да заспят. Нейните открития показват, че напливът на кръв в комбинация с някои лекарства могат да ви затруднят да заспите през нощта. Тъй като имунната ви система работи извънредно, може да се почувствате изтощени.

 

Какво да правите?

- Първо проверете дали антихистаминът, който приемате, не е отговорен за сънливостта (прочетете листовката и проверете дали съдържа лоратадин).
- За по-добър сън премахнете алергените от стаята, затворете прозорците и регулирайте климатика на рециклираща програма, за да почистите въздуха в стаята (сменяйте филтъра на всеки 3 месеца).
Също така вземайте душ вечерта вместо сутрин, за да се отървете от праха, който може да се е натрупал върху кожата и косата ви.

 

Не спирате да търкате шията си

 

Метареалният катарален синдром може да бъде признак на настинка (особено ако имате ниска температура), алергия или синузит.

 

Какво да правите?

Ако симптомите продължат след 3 седмици, вижте алерголог, за да проверите за алергии. Отоларинголог може да ви препоръча да проверите за изкривена преграда на диафрагмата или полипи.

 

Усещате сърбеж в очите и кожата

 

Алергиите са виновни отново. Потокът от хистамин причинява изтичане в малки кръвоносни съдове и това води до сърбеж и зачервяване.

 

Какво да правите?

- Опитайте целевия подход с изкуствени сълзи. Ако не се чувствате по-добре, вашият алерголог може да ви предпише антихистамини.
- В същото време избирайте топлъл душ пред горещ, който може да дехидратира кожата и да я раздразни повече. Използвайте сапуни с неутрално pH, кремове без мирис и избягвайте спирала и очна линия, които могат да влошат сърбежа.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Доставка

Срока за доставка е от 1 до 4 работни дни. Доставките се заплащат съответно : 4,80лв. при поръчка до офис на спиди, 4,80лв. при поръчка до офис на еконт и 5,80лв. при поръчка до точен адрес. При поръчка над 80лв. получавате безплатна доставка!