Количка

0 артикула

Категории

Вижте всички статии

7 красиви цветя, които издържат и зимата, и лятото!

 

Времето ви за градинарство вероятно ще бъде много ограничено. Ако градинарството не е любимото ви хоби, тогава е най-добре да засадите някои растения в градината си, които не изискват много внимание. В същото време е добре да са устойчиви на различни метеорологични условия, така че да не е необходимо да ги замествате често. Разбира се, не е достатъчно да разберете кои са цветята, които издържат и зимата, и лятото. Важно е да внимавате от къде ще ги вземете, какви са техните нужди и как те се вписват във вашата градина. Нека разгледаме няколко примера за цветя, които могат да издържат и зимата, и лятото.

 

7 цветя, устойчиви на зимни и летни атмосферни условия

 

1. Жасмин

 

Жасминът е едно от любимите ни ароматни растения. Катерливо растение е, което означава, че можете да го засадите в саксия и да го гледате как се изкачва по парапета на вашия балкон. Разбира се, задължително условие е в близост до него да има повърхности, върху които да може да се изкачва. Излишно е да подчертаваме колко красив и отличителен е ароматът му. Вероятно сте го помирисали поне веднъж. Но знаете ли, че жасминът е едно от цветята, които издържат и зимата, и лятото?

 

Със сигурност той не обича слана и тъмнина, което означава, че се нуждае от засаждане на място, където вижда слънчевата светлина. У нас през повечето време имаме слънце, така че това не е проблем. Също така през лятото трябва да се грижите да поливате жасмина си 1 до 2 пъти седмично, за да върви добре. Има разновидност - звездовиден жасмин, който можете да намерите на малко по-ниска цена. Единствената им разлика е във формата на листата, но много хора не ги различават.

 

2. Лавандула

 

Нека не се отклоняваме от ароматните цветя, без да споменаваме уникалната лавандула. Лавандулата е едно от най-топло- и студоустойчиви цветя на открито. Можете лесно да го засадите в саксии, тъй като не расте много на височина или обем. Ароматът му е отличителен и не се забравя лесно. Цветовете му имат характерен лилав цвят и цъфтят всеки сезон. Искате ли още една причина, за да обичате лавандулата?

 

От цветовете й се правят различни етерични масла с релаксиращи свойства, подходяща за ароматизиране на дома, дрехите и всички материи. Що се отнася до нуждите й, най-добре е да я засадите на място, където вятърът не я хваща. Издържа на високи и ниски температури, но е чувствителен към силен вятър. Разбира се, през лятото е добре да я поливате, но не повече от 3 пъти седмично. По този начин лавандулата може да се превърне в любим приятел на вашата градина или балкон, на когото се доверявате да разкраси пространството.

 

3. Кактус

 

Кактусът принадлежи към семейството на сукулентите, които са известни със своята издръжливост. Особено при суша и топлина сукулентите нямат проблем. Това, което може би не знаете е, че много кактуси цъфтят, правейки малки цветя, които напълно променят облика на кактусите. Например, портулака (калдъръмче) е цвете, който не расте на височина, но дава много красиви цветя. Едно нещо, което трябва да знаете за кактусите е, че те имат малка нужда от вода.

 

Поливането веднъж седмично с малко вода е достатъчно, за да ги поддържате. Това ги прави и идеални като стайни растения. С други думи, кактусът е растение, което заема малко място, не покрива пода с падащи листа и в същото време се нуждае от малко вода. Така че ви предлагаме да държите кактусите на балкона или в градината през лятото и вкъщи през зимата. По този начин вашите кактуси ще имат възможно най-дълъг живот, като същевременно ще бъдат защитени от вероятно замръзване.

 

 

4. Хортензия

 

Хортензията е много специално цвете. Цветовете му могат да бъдат лилави, розови или светлосини, в зависимост от почвата, използвана за засаждането му. Ако използвате алкална почва, цветът на цветята ще бъде розов. Ако използвате киселинна почва, ще видите как цветята стават сини. Хортензията е едно от цветята, които издържат и зимата, и лятото и е идеално за засаждане в цветни лехи. Това е така, защото тя е склонна да расте нагъсто.

 

Едва ли ще надвиши 2 метра височина, в зависимост от сорта, който сте избрали. Въпреки това, тя расте доста в обем и това е една от основните причини, поради които се избира главно за цветни лехи. Местата, които предпочита, са сравнително сенчести, с малко до никаква слънчева светлина. Също така през летните месеци се нуждае от достатъчно вода, за да издържи, т.е. 3-4 пъти седмично. Повярвайте ни, всички тези грижи си заслужават, предвид красотата на балкона и градината.

 

5. Остеоспермум

 

Остеоспермумът прилича на маргаритка, особено по форма и размер, но не е същото растение. Това растение произхожда от Южна Африка и има много бърз растеж, като произвежда цветя в различни цветове. Най-често срещани в дворовете на къщите, е лилавия цвят. Също така може да има бели, жълти и оранжеви цветя. Разбира се, височината му е само няколко сантиметра и затова често се среща в малки саксии. Но да видим какво се нуждае от това растение, за да расте.

 

За начало е важно да запомните, че се нуждае от слънчевата светлина. Добре е да изберете светло място, но не прекалено изложено на въздуха. Също така изисква сравнително често поливане и торене през лятото. За поливане 1-2 пъти седмично е достатъчно през зимата, но през лятото може да е необходимо 3-4 пъти седмично. Към края на пролетта и лятото ще трябва да го наторявате веднъж месечно. Това ще го поддържа в перфектно състояние през цялата година.

 

6. Мушкато

 

Мушкатото или моловката е декоративно растение, което цъфти през цялата година, с изключение на 1 до 2 месеца през зимата. Цветовете му са сравнително малки, а цялото растение не достига повече от един метър височина. Що се отнася до неговия цвят, обикновено го намираме в нюанси на розово и червено. Освен че е едно от цветята, които могат да издържат зимата и лятото, то изисква и минимални грижи.

 

Осигурете му слънчево местоположение на балкона си и го поливайте веднъж седмично. Това ще го поддържа в много добро състояние. Също така, можете лесно да го размножите, без да купувате нови корени, а закупуването на първия корен е доста евтино. Що се отнася до темпа на растеж, той е достатъчно бърз. Всички тези причини отреждат на мушкатото достойно място във вашите саксии и, разбира се, любовта на всички нас.

 

7. Каланхое

 

Каланхоето принадлежи към семейството на сукулентите, както и кактусите. Като такова, той има минимална нужда от грижи и поддръжка. Може да цъфти през цялата година, с цветя в нюанси на червено и оранжево. Има висока топлоустойчивост, но през зимата е по-безопасно да го отглеждате на закрито. Със сигурност не заема много място, така че не би трябвало да е проблем за вас.

 

По отношение на изискванията, каланхоето се нуждае от поливане веднъж седмично и торене 1 до 2 пъти месечно, за да цъфти често. Можете също така да отрежете внимателно изсъхналите цветя, за да улесните отглеждането на нови цветчета. И накрая, заслужава да се отбележи, че няма значение дали ще бъде на място, което слънцето вижда през целия ден, или на полукръг. И в двата случая ще може да расте.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Доставка

Срока за доставка е от 1 до 4 работни дни. Доставките се заплащат съответно : 4,80лв. при поръчка до офис на спиди, 4,80лв. при поръчка до офис на еконт и 5,80лв. при поръчка до точен адрес. При поръчка над 80лв. получавате безплатна доставка!

Нови продукти