Дата: 27 Мар 2020
Необходими продукти:
800 гр. спанак
60 гр. масло
сол
прясно смлян пипер
85 гр. заквасена сметана
4 яйца, сварени и разделени на половина
За соса бешамел:
4 с. л. масло
4 с. л. брашно
2 чаши мляко, топло
1/2 чаша сметана
1/2 чаша настърган кашкавал от овче мляко
40 гр. индийското орехче
сол
бял пипер
Приготовление:
Първо почистете спанака и изхвърлете всички твърди стебла.
Измийте и го нарежете на едри парчета.
Бланширайте го и след това го изцедете.
След това добавете сметаната, солта и черния пипер и разбърквайте 3 минути на котлона.
След това пригответе бешамела.
В малка тенджера загрейте маслото и сотирайте брашното за 1 минута.
Изсипете млякото наведнъж и бъркайте на слаб огън, докато сосът се сгъсти.
Свалете от котлона и добавете сметаната, кашкавала, сол (ако е необходимо), белия пипер и индийското орехче.
Разделете спанака на 4 отделни гнезда и поставете по 2 половини яйца на всяко, с жълтъка надолу.
Накрая изсипете бешамела и печете на 180 градуса за около 20 минути или докато повърхността стане кафява.
Сервирайте яйцата по флорентински още топли.
Подходящи са както за предястие, така и за основно ястие.
Дабър апетит!
Съвет:
За по-богат и плътен вкус може да настържете кашкавал върху яйцата.