Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

Коронавирусът и децата: Полезни съвети

Коронавирусът и децата: Полезни съвети

 

Децата разболяват ли се от коронавирус?

 

Да, децата могат да се заразят с новата болест на коронавируса и да развият симптоми, подобни на тези, наблюдавани при много други вируси, както и при обикновената настинка и грипа. Според резултатите от голямо проучване на 2143 деца пациенти в Китай изследвани са епидемиологичните данни и модела на предаване на болестта и публикувани в рецензираното списание Pediatrics, деца от всички възрасти вероятно ще бъдат заразени с новия коронавирус. 4,4% от тях могат да останат безсимптомни (без клинични признаци и симптоми и нормална рентгенография на гръдния кош), като честотата варира според възрастта.

 

Какви са симптомите на заболяването при децата?

 

Обичайните симптоми на заболяването са висока температура, респираторни симптоми и стомашно-чревни симптоми. По-конкретно, според същото проучване, около половината от децата развиват леко заболяване с висока температура, умора, мускулни болки, кашлица, болки в гърлото, хрема и кихане. Някои от тях нямат температура, а само стомашно-чревни симптоми (гадене, повръщане, коремна болка и диария). 38,8% от всички деца развиват пневмония с повишена температура, кашлица (първоначално суха и прогресивно по-задълбочена) и хрипове. Симптомите на заболяването са подобни на много вирусни инфекции, като грип, обикновена настинка, респираторен синцитиален вирус (RSV) и не могат да бъдат диагностицирани самостоятелно.

 

 

Тежко ли протича заболяването при децата?

 

От изследваните деца пациенти в Китай, около 5% са развили тежко заболяване. Една седмица след появата на споменатите по-горе симптоми децата са развили диспнея, спадане на кислорода в кръвта и са настъпили последици, свързани с ниското ниво кислород. Тринадесет от изследваните деца (0,6%) са били в критично състояние и са развили синдром на остра респираторна дисфункция (ARDS), неврологични, сърдечно-съдови или други усложнения.

 

Кои са факторите, от които зависи дали едно дете ще се разболее?

 

В сравнение с възрастните, клиничните прояви на заболяването при деца изглеждат по-малко сериозни, което се дължи на многообразието на развиващата се имунна система при децата. Това проучване установява, че полът не играе роля в клиничните прояви на заболяването във връзка с възрастта на детето. По-специално, бебетата са по-податливи на болестта и е по-вероятно болестта при тях да протече по-тежко. Децата със съпътстващи заболявания или тези, които получават лечение, засягащо защитата на организма им срещу инфекциозни причинители, са по-податливи (както при всички инфекции).

 

Как да защитим децата?

 

Заболяването се предава от човек на човек чрез секрети (слюнка, слуз, сълзи, изпражнения). Строгата хигиена и изолация е единственият начин за защита от новия вирус. Ако детето има симптоми, то трябва да бъде прегледано от педиатър и да се лекува по подходящ начин.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Доставка

Срока за доставка е от 1 до 4 работни дни. Доставките се заплащат съответно : 4,80лв. при поръчка до офис на спиди, 4,80лв. при поръчка до офис на еконт и 6лв. при поръчка до точен адрес. При поръчка над 80лв. получавате безплатна доставка!