Количка

0 артикула

Категории

Вижте всички статии

Депресия в менопаузата - какво трябва да знаем

 

При повечето жени симптомите са управляеми. Въпреки това, значителна част от жените на средна възраст изпитват симптоми на менопауза, които се отразяват негативно на техния сън, настроение и цялостно качество на живот.

 

Преход към менопауза и депресия

 

Преходът към менопаузата представлява период на повишена уязвимост към разстройства на настроението и тревожност за жените. Изследване на Центъра за психично здраве на MGH, включващо 443 жени, на възраст 42 - 52 години и проследяващо период от 13 години, показва, че 39 % от жените са имали голям период на депресия. Жените без анамнеза за депресия в началото на проучването са имали по-малък риск от развитие на депресия по време на менопаузата от тези с предишна анамнеза (28 % срещу 59 %).

 

Предложения от Domved.bg:

 

Влиянието на депресията върху менопаузата

 

 

Депресията в менопауза може да не изглежда толкова важна и опасна, колкото депресията при бременни и млади майки. Съществуват обаче значителни доказателства, които предполагат, че ако симптомите не бъдат адресирани правилно, те могат да имат много висока цена за обществото и здравната система на всяка страна.

 

В същото проучване жените с психологически проблеми по време на менопаузата са имали значително по-голямо използване на средствата за здравеопазване, отколкото жените без симптоми: 82 % повече амбулаторни посещения в сравнение с посещенията на общото население и 121 % по-високи посещения на общото население в амбулаторни клиники в сравнение с жени в менопауза, които не са имали психологически проблеми. В допълнение, психологичните симптоми в менопаузата допринасят за високия процент на отсъствия на работното място.

 

Гинеколозите играят централна роля в откриването на перименопаузната депресия и валидното насочване към специалисти (психиатър или психолог). Трябва обаче да се осигурят подходящи инструменти за контрол на депресията, от една страна, така че тази категория жени да не остане безпомощна, от друга, валидна и повече информация за менопаузалната депресия, така че недоразуменията за менопаузата да не откажат жените да получават помощта, от която се нуждаят.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Доставка

Информираме ви, че поради ситуацията с COVID-19 и обявеното извънредно положение и невъзможността за зареждане на голяма част от стоките в сайта domved.bg, преустановяваме работа временно до изтичане на срока за извънредна ситуация в страната.  

 

Изпращане на пратки

Единствено продуктите от първа необходимост в сайта ни като дезинфектанти и маски ще бъдат изпращани при наличност на продукта! Моля считайте всичките поръчки, направени след 13.03.2020г. до днес с изключение на поръчките за дезинфектанти/маски за отказани! Извиняваме се за причиненото неудобство!