Количка

0 артикула

Категории

Вижте всички статии

Алуминий или PVC? Кой е победителят при избора на дограма?

 

Попитахме няколко специализирани сервизни специалисти и сравнихме PVC и алуминиевите дограми. Разберете кои са силните страни на всеки избор и изберете най-подходящия за вашия дом.

 

Съпоставка на дограмата: Алуминий vs PVC

 

1. Издръжливост

 

Сравняването на дограмата, по отношение на издръжливостта, е доста лесна задача. Алуминиевите рамки и капаци се отличават с много високата си устойчивост в редица неблагоприятни атмосферни и механични условия. Но алуминият, макар и изключително издръжлив, може да бъде повлиян от топлина и слънце. С времето алуминиевите рамки могат да пожълтеят и да се обезцветят, особено ако са изложени на екстремни условия.

 

Модерните PVC рамки, от друга страна, са равностоен противник с продължителност, равна на тази на алуминия. Те са особено устойчиви на атмосферни и метеорологични условия. Недостатъкът им е, че могат да пожълтеят по-лесно от слънцето.

 

Резултат: равенство!

 

2. Топлинност

 

Материалът на PVC рамките, т.е. пластмасата, има по-ниска топлопроводимост от алуминия. Най-просто казано, пластмасовите рамки предотвратяват пренасянето на топлина от външната страна на дома към вътрешната страна и обратно. Така къщата остава хладна през лятото и топла през зимата и разбира се ви помага да спестите енергия и пари!

 

Алуминиевите рамки пренасят топлината отвън във вътрешността на дома, така че те губят именно тази „битка“. Вече се предлагат рамки, прекъсващи това пренасяне на топлина, но те са по-скъпи.

 

Предложения от Domved.bg:

 

Резултат: предимство за PVC.

 

3. Цветово разнообразие

 

Сравняването на дограмите по цвят и външен вид е по-трудно, отколкото сте си представяли. Алуминиевите рамки предлагат огромно разнообразие от цветове, далеч надвишаващи това на PVC рамките. PVC се предлагат в специфични цветове, но цялостната им конструкция е доста елегантна. Следователно алуминият може да победи в цветовото разнообразие, но PVC рамките са също толкова приятни за окото.

 

Резултат: Предимство за алуминия.

 

4. Шумоизолация

 

Победителят в тази категория е PVC. Тези рамки могат да намалят шума, идващ отвън, с 70%, което е особено добре за хората, които живеят в големи градове и на натоварени улици.

 

Резултат: предимство за PVC.

 

5. Сигурност

 

Безопасността е едно от основните предимства на алуминиевите рамки. Трябва да знаете, че алуминият е твърд като материал и затова не изгаря. В комбинация, с много силната си конструкция, той представлява много важен щит за сигурността на вашия дом.

 

От друга страна, PVC показва силна механична устойчивост на натоварване. В случай на взлом или пожар, може да устои на обстоятелствата. Също така в съвременните пластмасови рамки има алуминиево покритие, което им придава допълнителна издръжливост.

 

Резултат: равенство.

 

6. Цена

 

За повечето от нас финансовият фактор е най-важният и го оставихме за накрая. Алуминият има много по-високи разходи за изграждане и монтаж от PVC. Цената на алуминиевите рамки може да е спаднала през последните години, но отново е по-висока от тази на пластмасовите рамки. А пластмасовите рамки освен по-ниската цена на материалите имат и по-ниски общи разходи за поддръжка.

 

Резултат: предимство за PVC.

 

Общ резултат: PVC 3 - Алуминий 1

 

Съпоставянето на алуминиеви и PVC дограми със сигурност не беше лесна задача. Окончателното решение винаги зависи от нуждите на всеки дом. Ако се интересувате от ниската цена, топло и шумоизолацията, има смисъл да предпочетете PVC рамки. Ако все пак искате да придадете уникален цветен дизайн на вашата дограма, да комбинирате издръжливост и сигурност, алуминиевите рамки са за вас! Преди да изберете, имайте предвид, че резултатът зависи много от професионалиста, който ще монтира прозорците във вашия дом. 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Доставка

Информираме ви, че поради ситуацията с COVID-19 и обявеното извънредно положение и невъзможността за зареждане на голяма част от стоките в сайта domved.bg, преустановяваме работа временно до изтичане на срока за извънредна ситуация в страната.  

 

Изпращане на пратки

Единствено продуктите от първа необходимост в сайта ни като дезинфектанти и маски ще бъдат изпращани при наличност на продукта! Моля считайте всичките поръчки, направени след 13.03.2020г. до днес с изключение на поръчките за дезинфектанти/маски за отказани! Извиняваме се за причиненото неудобство!