Дата: 30 Окт 2019
Тази рецепта е вариант на класическите пържени яйца, всъщност Гордън Рамзи ги нарича „северноафрикански яйца“. По-богат вкус, доста пикантен и с много вариации. Това е рецепта, напомняща за пържените рохки яйца от нашето детство и в същото време оставя горчив послевкус, точно като живота ни в зряла възраст.
Необходими продукти:
1 голяма глава кромид лук, нарязана на тънки филийки
2 червени чушки, нарязани на кубчета
2 зелени чушки, нарязани
2-3 скилидки чесън
щипка кимион
1 голям узрял домат, нарязан
1 червена люта чушка, нарязана
4 яйца
пресен кориандър, нарязан
2-3 стръка пресен лук, нарязани
сол
черен пипер
олио
Приготвяне:
Сложете малко олио в тигана и задушете лука, след това добавете чушките, лютите чушки и чесъна (температурата на готварската печка трябва да бъде висока през цялото сотиране и е необходимо непрекъснато разбъркване). След като омекне всичко, добавете кимиона, разбъркайте и добавете домата, солта и черния пипер,
След като течностите са попили и доматите омекнат, намалете котлона (от 9 на 4), направете 4 гнезда в сместа и сложете яйце отгоре на всяко гнездо. Покрийте тигана и го оставете за 4-5 минути в зависимост от това колко рохки искате да са яйцата. Целта е да разтопите яйцето, така че жълтъкът да се излее върху сместа с чушките и домата.
Точно преди сервиране поръсете отгоре с пресния лук и пресния кориандър. Сервирайте веднага и разрежете жълтъка с нож, за да се смеси със зеленчуците.
Рецептата изглежда много проста, но вкусът е богат и наситен и ще ви изненада. Ако не харесвате пикантно, пропуснете лютата чушка.